Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cât de puternic este impactul machiajului asupra psihicului. Psiholog: "Poate ajuta la creșterea încrederii în propria persoană"

Cât de puternic este impactul machiajului asupra psihicului. Psiholog: "Poate ajuta la creșterea încrederii în propria persoană"

Machiajul ar putea părea pentru mulți doar un moft sau o activitate superficială. Însă, beneficiile folosirii unor produse cosmetice care să ne ascundă imperfecțiunile și care să ne evidențieze trăsăturile sunt uluitoare.

Cât de puternic este impactul machiajului asupra psihicului. Psiholog: "Poate ajuta la creșterea încrederii în propria persoană"
Sursa foto: Antena 3
de Ela Crăciun    |    28 Sep 2021   •   13:00

Produsele de înfrumusețare nu sunt o noutate, acestea există din cele mai vechi timpuri. E adevărat că înainte nu erau decât niște plante care veneau în ajutorul femeilor, iar acum se găsesc sub o mulțime de forme și branduri. Însă, acesta nu-i un lucru rău, fiindcă deși machiajul este considerat, deseori, doar un moft, poate reprezenta mai mult decât atât.


 
"Dacă ne gândim la ce înseamnă make-upul pentru fiecare dintre noi înțelegem că trebuie să pornim de la scop – de ce ne machiem? Ne machiem pentru că ne dorim să ne îmbunătățim imaginea, ceea ce poate să însemne o îmbunătățire a stării personale. Acum, sunt și modele care promovează tot felul de stiluri și da, make-up-ul este un trend. Dar dincolo de toate aceste lucruri, este dorința fiecărei femei de a arăta mai bine și de a acoperi unele imperfecțiuni", a spus Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut.
 
Un studiu internațional publicat în Journal of Cosmetic Sciences a arătat că femeile se simt mai încrezătoare în forțele proprii și mai dispuse să interacționeze cu persoanele din jur atunci când sunt machiate.
 
"Atunci când vorbim de o imagine pozitivă și de o imagine bună de sine vorbim și despre stima de sine la un nivel mai ridicat și este important ca atunci când ne simțim bine în propria piele să ne comportăm așa cum simțim. Makeu-up-ul poate ajuta la creșterea încrederii în propria persoană și este firesc să încercăm să ne îmbunătățim starea și să ne ridicăm nivelul stimei de sine prin mijloacele pe care le avem la îndemână atâta timp cât păstrăm echilibru în toate"
 
Produsele pentru sprâncene, mascara și creionul pentru contur te ajută să îți evidențezi ochii, rujul roșu scoate în evidență simbolul senzualității, iar fondul de ten și corectorul ascunde liniile fine, ridurile și petele de îmbătrânire.
 
"Dacă ne-am opri aici, ar fi perfect. Numai că de obicei lucrurile merg prea departe – se ajunge la acea căutare obsesivă a imaginii ideale, care în mod normal nu există. Nu ar trebui să căutăm, ca să devenim ceea ce nu suntem, ci să încercăm să îmbunătățim pur și simplu imaginea, fără să ne arătăm nemulțumirea, zi de zi, de încă un detaliu, de încă un detaliu, pentru că aici intrăm deja într-o zonă nesănătoasă, care nu este benefică și care ajunge să ne umple mintea și să ne chinuie"
 
Așadar, reține că ar fi bine să nu exagerezi. Folosește doar produsele potrivite pentru tine astfel încât trăsăturile tale să nu fie schimbate, ci îmbunătățite.  
 
"Sunt foarte multe persoane care sunt dependente de make-up, sunt obișnuite să se machieze în fiecare zi și se machiază la fel în viața de zi cu zi, dar și la evenimente. Deci ne gândim că ar trebui să existe un anumit tip de machiaj pentru ziua de serviciu, să zicem, sau pentru activitățile de timp liber și un alt tip de machiaj pentru evenimente. A apărut această tendință de exagerare, ideal ar fi să găsim echilibru și să încercăm să păstrăm și un pic de naturalețe, pentru că nu este în regulă să ne desprindem cu totul de imaginea corectă și reală a propriei persoane"
 
Și cu atât mai mult, când aspectele pe care ne dorim să le schimbăm pot fi îmbunătățite și fără produse de make-up.
 
"De exemplu, dacă vrei să nu se vadă cearcănele, sigur, avem make-up la îndemână, dar mai este ceva, ce mai putem face pentru chestia asta? Trebuie să dormim, trebuie să ne odihnim, trebuie să ne hidratăm, adică sunt foarte multe sfaturi"
 
Iar dacă nu putem îmbunătăți, trebuie să învățăm să ne acceptăm.
 
"În momentul în care vrem să fim bine cu noi înșine, în orice ipostază, trebuie să ne împăcăm cu anumite lucruri și să ne acceptăm așa cum suntem. Sigur că întotdeauna putem să facem ceva ca să ne îmbunătățim imaginea sau ca să ne simțim mai bine, dar nu ar trebui să ne manifestăm nemulțumirea față de modul în care arătăm", mai spune Lorena Diaconescu, psiholog și psihoterapeut.

×
Subiecte în articol: Numai de bine machiaj psihic
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close