Și nu ar fi nimic rău, dacă nu ne-am umple și stomacul la fel de mult. În acest context, nici măcar nu mai este vorba despre kilograme în minus sau în plus, ci despre sănătate. Prea multă mâncare s-ar putea să nu ne lase să petrecem așa cum ne-am dori. Drept urmare, am pregătit o listă cu recomandări, care cu siguranță va fi de mare ajutor în perioada care urmează.
La noi, masa tradițională de Crăciun include o varietate de mâncăruri delicioase. Unele dintre cele mai populare preparate sunt: sarmalele, cârnații și caltaboșii, piftia, salata de bouef și, bineînțeles, cozonacul.
Alimentele sunt descompuse și digerate în mod diferit. Practic, organismul trebuie să gestioneze fiecare componentă în mod individual pentru a extrage nutrienții esențiali. Este ca și cum fiecare aliment are propriul său drum și proces în corpul tău înainte de a fi transformat în energie și substanțe nutritive folositoare. Iar dacă mai adaugi și alcool, acesta poate influența și mai mult procesul de digestie.
Pentru fiecare pahar de vin trebuie să consumăm trei pahare de apă. Nu este recomandat ca la multă mâncare și de obicei mâncare grea, că poporul român mănâncă de obicei porc de Crăciun, să adăugăm și o cantitate de alcool, pentru că amândouă vor reprezenta un stres deosebit pentru vezica biliară și ficat.
De asemenea, dacă vrei să consumi alcool, optează pentru băuturi alcoolice mai slabe pentru a reduce conținutul de alcool per porție. Poți adăuga apă tonică, suc de lămâie sau gheață pentru a dilua băutură.
În ceea ce privește consumul de dulciuri, pentru că trebuie să ne gândim și la copii. Putem să le explicăm că dulciurile nu trebuie mâncate toate într-o zi, alegem unul care le place cel mai mult, îl consumă în ziua respectivă.
De Crăciun, românii consumă peste șapte milioane de cozonaci.
"În loc să ne bucurăm de sărbători vom avea stări de disconfort gastric, de disconfort digestiv, cu balonare, cu dureri și putem să ajungem chiar și la spital. Putem folosi din farmacia naturii anumite ceaiuri, care pot să stimuleze digestia – ceai de sunătoare, de exemplu, ceai de urzică și extracte gemoterapice care pot ajuta la digestie.", a spus medicul homeopat Cezarina Mariana Matei.
Tot la digestie ajută și ceaiul de mentă, de ghimbir, de mușețel, de anason, de fenicul și de roiniță. Conform specialiștilor, ceaiul de mentă are proprietăți antiinflamatorii și ajută la calmarea mușchilor stomacului, facilitând digestia. Astfel, reduce disconfortul abdominal și balonarea. Iar ceaiul de anason previne formarea gazelor intestinale, ajutând la eliminarea acestora din tractul digestiv.
Extractul din mugur de smochin, care este foarte bun pentru reglarea secreției gastrice. Extract din mugur de arțar, care este un foarte bun drenor biliar și este indicat cu cei care se știu cu dischinezie biliară. Spuneam că acest extract din mugur de arțar ajută sau extractul din mugur de frasin.", a mai spus aceasta.
Și extractul de turmeric este recomandat. Acesta conține curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și poate stimula secreția de bilă, ajutând astfel la digestia grăsimilor.
"Înainte de masă, 2 ml, în puțin apă. Dacă nu le-am luat înainte de masă și deja simțim că avem un disconfort și că există o stare de presiune gastrică, putem să le adminsitrăm atunci. De asemenea, putem să luăm niște enzime, dacă știm că pancreasul nostru nu funcționează așa cum trebuie și vezica biliară, sunt tot felul de produse cu enzime pe piață care se pot folosi. Acestea se iau în timpul mesei sau imediat după masă.", a mai spus aceasta.
Enzimele se găsesc și în alimente precum ananas, papaya, kefir, ghimbir și varză crudă. Aceste alimente conțin enzime care pot ajuta la procesul de digestie, însă este important să menționăm că în timpul preparării termice a alimentelor, multe dintre aceste enzime pot fi distruse. Consumul de alimente crude sau fermentate poate oferi o sursă mai mare de enzime digestive.