Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Îngrijirea paliativă, mâna de ajutor care alină bolnavii

Îngrijirea paliativă, mâna de ajutor care alină bolnavii

Pacienții care se confruntă cu boli cronice progresive, care prezintă risc pentru viață au nevoie de o abordare medicală orientată spre îmbunătățirea calității stării fizice și psihice.

Îngrijirea paliativă, mâna de ajutor care alină bolnavii
Sursa foto: Unsplash.com | Danie Franco
de Georgiana Mihăilă    |    29 Dec 2021   •   09:00

Această ramură a medicinii se numește îngrijire paliativă și presupune, în primul rând, un tratament care să diminueze simptomele provocate de afecțiune.

În această categorie includem și simptomele psihice, cum ar fi depresia sau anxietatea, cu care se confruntă de obicei bolnavii. Astfel, îngrijirea paliativă oferă soluții care au ca scop prelungirea stării de bine și creșterea confortului.

"Îngrijirea paliativă a apărut în urma nevoii de a îngriji pacienții care sunt cu boli care ajung să fie incurabile, boli care evoluează, te străduiești să le tratezi, dar oricât te-ai strădui, ajung într-un stadiu avansat. E o îngrijire specială pe care o dăm pacienților aflați în acest stadiu al bolii și care au foarte multă suferință. Și au nevoie ca suferința aceasta să fie îngrijită, să fie tratată", a spus Liliana Stănciulescu, medic de familie cu competențe în îngrijirea paliativă.

Așadar, îngrijirea paliativă presupune o ameliorare a oricărei suferințe care ar putea provoca incomodități pacientului.

"Este această suferință fizică, suferința emoțională, care vine din faptul că ai trecut poate o perioadă destul de lungă prin tratamente costisitoare și constanți că boala este acolo sau chiar a avansat, suferința de a vedea cum copiii tăi au nevoie de ajutor și nu poți să îl mai dai. Deci suferința este și emoțională, este și fizică", a mai spus medicul.

În aceste condiții, îngrijirea la domiciliu poate deveni extrem de dificilă pentru apropiații bolnavului, iar un centru paliativ este soluția optimă, întrucât există o echipă multidisciplinară instruită corespunzător. 

"Echipa este cu mulți membri, deci în echipă avem medic, avem psiholog, asistenții medicali, infirmerele, kinetoterapeutul, pastorul, preotul, care practic se ocupă de toate aceste simptome și de toată această suferință a pacientului.Este o îngrijire holoistică"

În astfel de centre, de ajutor nu beneficiază doar bolnavul, ci și rudele acestuia.

"Ai nevoie tu, ca și familie, să fii acolo cu multă încredere și cineva să îți spună ce se întâmplă cu pacientul. Noi avem această facilitate. Cu pandemia știi cum este, nu ai voie să ai vizite în spital, dar testăm aparținatorii, îi costumăm corespunzător și le acordăm 10-20 de minute. Pentru unii pacienți este ultima perioadă a vieții și atunci mi se pare foarte important să își petreacă alături de cei dragi".

Odată ajuns la specialiștii în îngrijire paliativă, starea bolnavului se îmbunătățește, garantat, pe toate planurile.

"Este perioada în care se simte mult mai bine, pentru că sunt simptomele controlate. Este perioada în care se simte mult mai bine, pentru că începe să aibă încredere că cineva se ocupă de dumnealui. Și apoi, este suportul emoțional, care este foarte important Dai calitate vieții pacientului, dar îi dai și demnitatea de a fi fără durere, de a fi curat sunt multe lucruri care ajută pacientul", mai spune medicul.

Îngrijirea paliativă poate fi acordată și în paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist. În această perioadă de sărbători, noi suntem aici, suntem alături de pacienți și vom continua activitatea.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close