Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Sfaturi pentru a îmbunătăţi abilităţile de public speaking la copii

Sfaturi pentru a îmbunătăţi abilităţile de public speaking la copii

Teama de a vorbi în public afectează 3 din 4 persoane. Tu ești una dintre ele? Potrivit psihologilor, glosofobia se manifestă prin teama de a face gafe, de a fi criticat și chiar huiduit. De asemenea, de vină ar fi și lipsa exercițiului și pregătirii timpurie.

Sfaturi pentru a îmbunătăţi abilităţile de public speaking la copii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   15:56

Părinții care își doresc un viitor mai bun pentru copiii lor, îi pot înscrie la cursurile de public speaking. Acestea îi ajută pe cei mici să devină mai încrezători în propriile abilități, să țină discursuri chiar și în fața unui public generos, dar și să vorbească articulat și într-un ritm moderat.

Așa începe cursul de public speaking, cu o încălzire de grup. Aceste exerciții îi ajută pe cei mici să-și regleze respirația și postura, să articuleze mai bine cuvintele și să pronunțe clar atât consoanele, cât și vocalele.

"M-am înscris la cursurile de dicție pentru că voiam să învăț să articulez mai bine anumite cuvinte, să învăț să nu mă mai grăbesc când vorbesc și să spun lucrurile foarte clar."

Ce mi s-a părut mie cel mai interesant au fost exercițiile de dicție, cum ar fi „un cocostârc s-a dus la....”.

Acestea sunt printre cele mai complicate structuri de cuvinte pe care le putem pronunța în limba română. În final, scopul este să ajungem să le spunem cât mai clar și cât mai repede.

"Evoluția poate să difere de la un copil la altul, ca și în cazul adulților, de la o persoană la alta, dar sunt copii care au evoluat foarte rapid de la un curs la altul, pentru că în săptămâna care a trecut au avut timp să se pregătească.", a spus profesorul de dicţie Aurelian Ciocan.

"Am venit la cursurile de dicție, pentru că vorbeam foarte rapid și nu pronunțăm cuvintele foarte bine și aceste cursuri m-au ajutat destul de mult să vorbesc mai clar și mai lent.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat la cursurile de dicție a fost să vorbesc mai clar, pentru că îmi place și mie foarte mult să vorbesc. Eu în viitor aș vrea să mă fac prezentatoare TV și femeie de afaceri și cred că în televiziune este un lucru foarte important să ai o dicție corectă.

După exersarea dicției, micii cursanți primesc cu adevărat cea mai mare provocare – susținerea unui discurs în fața colegilor.

"Am avut parte de discursuri pregătite, cu teme de la o săptămână la cealalta astfel încât ei să le poată pregăti și cu o zonă de dezbatere în care au încercat să vină cu argumente contra și pro legate de discursul colegului lor.", a mai spus Aurelian.

Aduc aceste cursuri beneficii și la școală?

"Eu zic că ajută, am vorbit cu ei de câteva ori de primul examen de care îi va pune să vorbească în public, în fața unei comisii, și pregătindu-ne de discurs din timp s-ar putea să ajungem să avem o evoluție foarte frumoasă. Din primele clase, noi vorbim în public și teama asta de a ne expune, de a vorbi, ar trebui să dispară și să conștientizăm faptul că avem multă experiență în discurs încă din primele clase.", a mai precizat Aurelian Ciocan.

Cursurile de public speaking sunt recomandate după primii ani de viață, când cei mici și-au dezvoltat suficient abilitatea de a vorbi.

"E un curs deschis pentru orice copil care vrea să comunice mai bine, am încercat să-i susțin să-și argumenteze cât mai bine propriile lor idei.", mai adaugă Aurelian.

×
Subiecte în articol: Numai de bine aurelian ciocan
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close