Pierderea kilogramelor în plus devine cu atât mai importantă cu cât se apropie proba costumului de baie.
Specialiștii ne atenționează că nu există formule magice și că ceea ce punem în farfurie contează doar într-un mic procent.
În realitate, procesul de slăbire implică tot ceea ce facem într-o zi, motiv pentru care am aflat cele mai bune sfaturi de la medicul diabetolog Nicoleta Lupașcu.
"Procesul de slăbire este unul complex și ca și strategie are de fapt legătură cu tot ceea ce face o persoană de când se trezește până a doua zi dimineață, pentru că are legătură de fapt cu niște obiceiuri. Acele obiceiuri care favorizează scăderea în greutate, nicidecum creșterea în greutate. Și implică toate componentele stilului de viață.", a spus medicul Nicoleta Lupaşcu.
În general, accentul principal este pe alimentație, întrucât se știe că este esențială să consumi mai puține calorii decât arzi pentru a pierde în greutate.
Necesarul caloric pentru slăbire variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta, greutatea actuală, înălțimea, nivelul de activitate fizică și obiectivul final.
- Femei - Necesar caloric zilnic pentru menținere: 1.800 – 2.200 de calorii
- Bărbați- Necesar caloric zilnic pentru menținere: 2.200 – 2.800 de calorii
"Știu că de regulă oamenii când se gândesc la slăbire iau în calcul doar ceea ce pun în farfurie, doar ceea ce mănâncă, când, de fapt, este doar o mică piesă dintr-un mic puzzle. Componentele stilului de viață care influențează direct procesul de slăbire implică tot comportamentul alimentar, adică de câte ori mănâncă o persoană într-o zi, când începe prima masă, când termină ultima masă. Într-adevăr, ce pune în farfurie, ce nutrienți se găsesc în farfuria lui.", a spus medicul.
Se recomandă prioritizarea alimentelor integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteina slabă și grăsimile sănătoase. Evită alimentele procesate și bogate în zaharuri adăugate.
Una dintre cele mai comune provocări a persoanelor care vor să slăbească este ... consumul de zahăr. Acesta conține calorii goale și poate duce la fluctuații rapide ale nivelului de zahăr din sânge și insulină, ceea ce poate crește senzația de foame și pofta de mâncare.
Renunțarea la zahăr, din punctul meu de vedere, se poate întâmpla atunci când se acționează pe două planuri. Pe de-o parte pe componenta emoțională și pe componenta metabolică. În clipa în care organismul se eliberează din punct de vedere metabolic de a depinde mereu și să ceară mereu glucoză, abia atunci emoțiile pot fi gestionate, pentru că se creează o buclă a dependenței, care există un stimul care va duce la crearea unei rutini.
Procesul de eliminare a zahărului din dietă și de gestionare a dependenței trebuie să fie unul gradual și sustenabil. Înlocuiește treptat alimentele bogate în zahăr cu opțiuni mai sănătoase și mai bogate în nutrienți și include în dieta ta surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi avocado, nuci, semințe și ulei de măsline. De asemenea, asigură-te că consumi suficiente proteine, care ajută la menținerea sațietății și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Dacă ești în căutarea unor fructe sărace în calorii, cele mai bune opțiuni sunt fructele de pădure, precum căpșunile, zmeura, afinele și murele. Însă, își pot face loc în dieta ta și pepenele, citricile și merele.