Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Arbidol, medicamentul controversat. Medicii avertizează cu privire la automedicație în tratarea COVID-19

Arbidol, medicamentul controversat. Medicii avertizează cu privire la automedicație în tratarea COVID-19

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a informat, miercuri, că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România.

Arbidol, medicamentul controversat. Medicii avertizează cu privire la automedicație în tratarea COVID-19
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    10 Noi 2021   •   20:53

Produsul farmaceutic, cu denumirea comercială Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, mai spun cei de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

La rândul său, medicul Cristian Apetrei, virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, susţine că medicamentul Arbidol nu ajută în tratarea bolnavilor COVID: Mai ieftin şi, probabil, mai eficient e să încercaţi cu apă sfinţită, susţine acesta.

Medicul Cristian Apetrei citează pe pagina sa de Facebook un studiu care compară eficienţa Arbidol, Kaletra şi placebo la pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2. S-a ajuns, astfel, la concluzia că Arbidolul "nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteriorării pacienţilor".

"Studiul de azi este un trial clinic pe nume ELACOI, care compară eficienţa Arbidol cu Kaletra şi cu placebo la pacienţi cu COVID. Studiul a inclus 86 de pacienti cu COVID-19 uşor/moderat. Endpointul primar-conversia de la realtime PCR pozitiv la negativ a fost similar între cele trei grupuri. Nu a fost observată nici o diferenţa între grupuri în ce priveşte endpointurile secundare: rezoluţia febrilităţii; atenuarea tusei; sau îmbunatăţirea computer-tomografiei.

La ziua 7, 8 pacienţi pe Kaletra, 3 pacienţi pe arbidol, şi 2 în grupul control au prezentat o deteriorare a simptomelor spre sever/critic. Deci Arbidolul nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteiorării pacienţilor.

Dar abia acum urmează partea interesantă. Va aduceti aminte ce frecventa are miocardita? 1/100.000. Si mai mare la tineri, de 1/8,000, 12 PACIENTI PE KALETRA SI 5/35 PE ARBIDOL AU EXPERIMENTAT EFECTE ADVERSE PE DURATA TRATAMENTULUI. NICI UNUL ÎN GRUPUL CONTROL. CONCLUZIA: Mai ieftin şi probabil mai eficient e să încercati cu apă sfintită", scrie virologul Cristian Apetrei, pe pagina sa de Facebook.

Şi doctorul Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog și medic primar medicină internă, a explicat cât de dăunătoare poate fi automedicația

"Amăgire-numele tău se cheamă Arbidol. Amăgirea existenței unui tratament eficace în COVID-19 în locul vaccinării este întreținută pe diverse canale. Recent, un deputat a venit în Parlamentul României cu câteva mostre de Arbidol - antiviral originar din Rusia/China -, cumpărat de la Chișinău, folosit în gripă pentru a susține utilizarea lui pe scară largă în Romania.

Arbidol este înghițit în acest moment de o grămadă de români în speranța de a nu face COVID în loc de a se vaccina. Despre eficiența/ineficiența lui și a altor virale am vorbit aici", a scris zilele trecut medicul Gabriel Tatu-Chițoiu pe pagina sa oficială de Facebook.

Astăzi, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a informat că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România. De asemenea, produsul farmaceutic, cu denumirea comercială Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, mai spun cei de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close