Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Directorul ANM, despre seceta severă care afectează România: "Jumătatea estică a ţării este cea mai afectată"

Directorul ANM, despre seceta severă care afectează România: "Jumătatea estică a ţării este cea mai afectată"

Secetă severă în România. "La acest moment jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică", a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

Directorul ANM, despre seceta severă care afectează România: "Jumătatea estică a ţării este cea mai afectată"
Sursa foto: Hepta
de Silvia Preda    |    22 Feb 2022   •   21:06

"Vorbim deja de șase luni din anul agricol 2021-2022 după o toamnă secetoasă și două luni din iarna 2021-2022 de asemenea cu cantități deficitare. Vorbim de o lună ianuarie cu o cantitate medie de numai 24,9 litri pe metrul pătrat față de o normă de 33,6 litri pe metru pătrat, iar pentru februarie de la 1 februarie și până în prezent numai 11,6 litri pe metru pătrat față de o normă de 31,6 litri pe metru pătrat în condițiile în care luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului", a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

E una dintre cele mai calduroase ierni din istoria României

"La acest moment jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică dar chiar și în partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei avem zone și areale unde deja seceta pedologică este moderată"

"Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni așa cum arată informațiile, cel puțin până la jumătatea lunii martie caracterul deficitar în continuare al regimului de precipitații cu siguranță va impune măsuri specifice și pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu", a mai spus Elena Mateescu.

Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai frecvente, inclusiv în România. Explicații climatice de la directorul ANM

Este incredibil ce fenomene meteo extreme vedem, tot mai des, în Europa. Dar nici România nu este ferită de pericole. Vorbim, oricum despre anomalii termice, în februarie temperaturi de 20 de grade. Directorul ANM a oferit explicații, la Antena 3, despre una dintre cele mai calduroase ierni din istoria României.

"Cu siguranță va fi în top 10 cele mai călduroase ierni. Pentru că și luna Decembrie, Ianuarie și iată și Februarie, au înregistrat, la nivelul regimului de temperaturi medii lunare, valori și abateri termice pozitive mai mari de 1,9 - 2,2 grade, iată pentru luna Februarie, până în prezent", a declarat Elena Mateescu.

×
Subiecte în articol: seceta Elena Mateescu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close