Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Mii de tone de gunoaie, importate de mafioții români. Octavian Berceanu: ”PMB trebuia să fi făcut un plan acum 10 ani”

Mii de tone de gunoaie, importate de mafioții români. Octavian Berceanu: ”PMB trebuia să fi făcut un plan acum 10 ani”

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a vorbit, în emisiunea ”Punctul de Întâlnire” de la Antena 3, despre problema deșeurilor din Capitală, dar și de la nivel național, despre ce ar trebui să se facă pentru a scăpa de aceste gunoaie, dar și despre demersurile făcute de Garda de Mediu în această situație.

Mii de tone de gunoaie, importate de mafioții români. Octavian Berceanu: ”PMB trebuia să fi făcut un plan acum 10 ani”
de Andreea Ştefan    |    18 Iun 2021   •   22:21

Premierul Florin Cîțu i-a cerut șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, să intervină la Primăria Sectorului 1, pentru ca problema gunoaielor să fie rezolvată. 

Prezent în emisiunea ”Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3, Octavian Berceanu a explicat ce a făcut în această situație.

”Garda a făcut tot ce i-a stat în putință, din punct de vedere legal. Ce au constatat comisarii s-a consemnat pe hârtie și s-au aplicat amenzi. Garda nu ridică deșeuri și nu soluționează litigii pe care instanța trebuie să le soluționeze.

Pe de altă parte, cu ce putem noi să ajutăm este cu o viziune cu privire la problema tot mai apăsătoare a deșeurilor care va apăsa pe București și pe majoritatea orașelor din țară”, a spsu șeful Gărzii de Mediu.

”Planul de management pentru deșeuri se face la nivel de UAT”

Acesta a explicat apoi și ce implică un plan de management municipal pentru un oraș din România și susține că Primăria Municipiului București ar fi trebuit să conceapă acest plan în urmă cu cel puțin 10 ani.

”Planul de management pentru deșeuri se face la nivel de UAT - Unitate Administrativ Teritorială. Deci vorbim de Primăria Municipiului București, care trebuia să fi făcut planul ăsta de 10 ani de zile, dacă nu de mai mult timp. Acum se află în dezbatere publică.

Nicăieri în legislație nu se vorbește de sector, ori delegarea acestei obligații către sectoare, la limita legală, a generat un haos. Fiecare trebuie să se descurce. Nu este normal. La un volum atât de mare de deșeuri trebuie să te gândești ce fac eu cu București și Ilfov, unde duc această cantitate mare de deșeuri, unde o duc în sud, unde o duc în nordcum pun eu facilitățile de sortare și, în primul rând, cum iau eu gunoiul sortat deja de la cetățeni.

În cât timp vor dispărea gunoaiele de pe străzi

Întrebat cât timp va mai dura până vor dispărea gunoaiele de pe străzile Capitalei, Octavian Berceanu a răspuns:

”În momentul în care se va sorta de la cetățeni, nu vom mai avea aceste episoade dramatice cu deșeurile în București”.

Octavian Berceanu a declarat că problema deșeurilor este o problemă regăsită la nivel național, nu doar în București.

”E o problemă la nivel național. Noi avem o strategie națională de gestionare a deșeurilor și de acolo s-au împrăștiat aceste planuri de gestionare a deșeurilor la nivel de Consiliu Județean și de Primăria Municipiului București. În baza lor trebuie să faci acest concept unitar la acest județ”.

România, invadată de mii de tone de gunoaie importate

În timp ce România geme de gunoaie, există firme care încasează bani pentru reciclări fictive. Șapte firme fantomă, cu sedii în mai multe judeţe, dar coordonate din Timiş, declarau în acte că reciclau cantităţi uriaşe de ambalaje şi pet-uri, fără însă a avea angajaţi sau utilaje.

Întrebat dacă România este o verigă atât de importantă în mafia deșeurilor, Berceanu a spus că țara noastră ”e unul dintre cele mai apropiate puncte și face parte din UE, unde poți să te debarasezi de deșeuri”.

”Mărfurile din UE trec liber aproape prin graniță, pentru că așa este concepută UE, să crească viteza de transport a mărfurilor. Multe produse, care sunt de facto deșeuri, sunt consemnate ca produse second-hand, ca deșeuri care vor fi valorificabile

Am avut întâniri cu cimentiști, săptămâna aceasta, fix pe tema pe care discutăm. Mulți spun ducem către cimentiști, pentru cogenerare, aceste deșeuri, dar nu au un contract cu cimentiștii respectivi. Sau duc o fracție mult mai mică decât încearcă să introducă în țară.

În ultimele zile, 400 de tone am respins, nu le-am lăsat sub nicio formă să intre în țară”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu, la Antena 3.

Acesta a spus că sunt doar 450 de comisari de mediu în România, iar asta înseamnă că revin doar câte 10 comisari alocați fiecărui județ. 

×
Subiecte în articol: Octavian Berceanu Garda de mediu
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close