Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Energie verde pentru ciobanii din stânele montane

Energie verde pentru ciobanii din stânele montane

Tehnologia ajunge în vârf de munte, mai exact în stânele din Vrancea. Acestea vor fi dotate cu panouri solare, iar căile de acces vor fi refăcute. Astfel, ciobanii vor avea toate condițiile necesare de trai şi vor putea duce tradiţia păstoritului mai departe.

Energie verde pentru ciobanii din stânele montane
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2022   •   17:27

În cadrul proiectului iniţiat de Asociația Energia Inteligentă, zece stâne din Munţii Căpăţânii vor fi modernizate cu panouri solare, iar căile de acces vor fi refăcute.

"Am închiriat un buldozer, care urmează sa realieze 60 de metri liniari de drum. Sunt porțiuni în care practic drumul nu mai există. Fiecare dintre cele 10 stâne va avea un sistem de energie electrică cu toate sistemele de siguranță necesară. Vom constitui un sistem de producere a energiei electrice cu panouri solare şi un sistem de stocare a energiei electrice pentru ca acești oameni sa folosească echipamente specifice", a spus Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Puţini ciobani se mai încumetă să cutreiere golurile alpine cu turmele de mioare. Lipsa căilor de acces și condițiile grele de trai în aceste zone au făcut ca peste 60% din sălașele de pe culmile munților să fie părăsite și astfel să fie pus în pericol păstoritul.

"Cele mai mari dificultăţi pe care ei ni le-au spus sunt problemele de infrastructură. Atât în ceea ce priveşte accesul în stâne pentru a putea duce animalele, merindele, pentru a coborî produsele, dar şi problema legată de lipsa electricității, ceea ce face viaţa foarte grea şi în acelaşi timp exploatarea si preparea produselor foarte dificilă, pentru că, să stai sa mulgi noaptea cu lămpașul sau cu lanterna la 3 dimineața, apoi să bați manual untul. Daca cei bătrâni accepta să meargă mai departe, tinerii nu acceptă să continuie munca în condițiile foarte grele. Şi atunci am considerat că venim cu această infrastructură, există şansa să putem oprim dispariția acestor stâne, a pășunatului, dispariția producerii brânzei adevărate în aceste zone", a mai adăugat Dumitru Chisăliţă.

Dacă va fi un succes, proiectul menit să pună în valoare produsele tradiționale și turismul montan va fi extins la nivel național.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close