Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Mănușa robotică ce ajută pacienții care au suferit un AVC să aibă o viață normală, într-un spital din Bacău: ”Pare desprinsă din filmele SF”

Mănușa robotică ce ajută pacienții care au suferit un AVC să aibă o viață normală, într-un spital din Bacău: ”Pare desprinsă din filmele SF”

Pacienții care au suferit un AVC au acum șansa să revină la o viață normală cu ajutorul unei mănuși robotizate.

Mănușa robotică ce ajută pacienții care au suferit un AVC să aibă o viață normală, într-un spital din Bacău: ”Pare desprinsă din filmele SF”
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Sep 2023   •   17:34

Dispozitivul medical ce le va permite pacienților să-și recapete o parte din mobilitatea pierdută se găsește la Spitalul din Buhuși, singura unitate medicală din zona Moldovei care poate să ofere aceste servicii vitale pentru cei care au trecut printr-o astfel de suferință gravă.

Par imagini desprinse din filmele SF, dar este realitatea de la Spitalul ”Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși unde pacienții cu pareză cauzată de leziuni la nivelul sistemului nervos pot să-și recapete mobilitatea mâinilor cu ajutorul mănușii robotice.

Un bărbat de 69 de ani care a suferit un AVC a reușit cu ajutorul dispozitivului să își miște degetele pentru prima dată în trei ani.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, dispozitivul preia impulsurile transmise de măna sănătoasă și o învață pe cea afectată să se miște din nou.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Echipamentul medical este capabil să înregistreze evoluția pacientului și să o redea într-un anumit tip de grafic unde putem să vedem exact evoluția încheieturii mâinii”, a precizat Adela Horvat, bioinginer medical.

”Pacienții aveau nevoie de astfel de proceduri de recuperare”

În funcție de necesitate, mișcarea poate fi declanșată de mănușa robotică sau chiar de pacient, realizând flexia și extensia degetelor  Mobilizarea este însoțită de stimulare multisenzorială prin animații 3D, efecte sonore, acompaniament muzical și ghidare vocală.

”Am preferat și ne-am dorit din tot sufletul ca acest dispozitiv medical să-l avem la Spitalul din Buhuși, pentru că patologia în zona noatră este una foarte mare, din păcate. Pacienții aveau nevoie de astfel de proceduri de recuperare. Având și resursa medicală disponibilă, având și medicii care pot să lucreze cu astfel de echipamente, am făcut tot posibilul pentru a aduce, a implementa și a pune în funcțiune aceste echipamente medicale la Buhuși”, a spus Constantin Poiana, manager Spitalul ”Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși.

Investiția se ridică la peste 720 de mii de lei și a fost realizată din fonduri publice.

×
Subiecte în articol: manusa robotica Buhuşi AVC
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close