Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Marea provocare a deşeurilor în România. Transformarea gunoiului în resurse

Marea provocare a deşeurilor în România. Transformarea gunoiului în resurse

România e codaşa Europei la reciclarea deșeurilor. În timp ce europenii vorbesc despre economie verde și reducerea drastică a deșeurilor menajere până 2030, ţara noastră rămâne groapa de gunoi a Occidentului. 

Marea provocare a deşeurilor în România. Transformarea gunoiului în resurse
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    21 Apr 2023   •   13:16

Despre cum poate să-și valorifice România resursele neutilizate până acum au discutat joi specialiştii şi reprezentanţii autorităţilor, la conferința marca România Inteligentă

Gropi de gunoi neconforme, colectare neselectivă, nesortarea și netratarea corespunzătoare a deșeurilor - sunt principalele probleme pentru care România a fost sancţionată de mai multe ori de Comisia Europeană. 

În următorii ani, ţara noastră trebuie să ajungă la o ţintă de reciclare de 60% şi la un obiectiv de deviere de la groapă de 90%.

"Teoretic va trebui să desfiinţăm gropile de gunoi prin colectare separată şi creşterea gradului de reciclare. 

Asta nu ne va ocoli, aceste ţinte obligatorii vor veni şi în România", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, la conferinţa România inteligentă.

România a rămas codaşa Europei la colectarea selectivă a deşeurilor şi la reciclare. 

"Rezultatul prin care va fi măsurată România nu va fi doar la colectare, ci la cât de mult se va industrializa din această colectare, cât de multe materiale vor deveni produse noi", spune Constantin Damov, preşedinte Green Group.

"Tehnologii sunt şi o mare parte, după părerea mea de 35%-45% din deşeurile colectate de noi, vor putea să intre, au aport termic şi s-ar putea să intre în această industrie", a completat Ionel Ciuclea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Managementul Deşeurilor (ARMD).

"Plecând de la premisa că nu se fac derogări nici pe legea aceasta, văd o dublare a ţintelor de reciclare atât timp cât ele sunt raportate corect", precizează Bogdan Constantinescu, director general BRAI-CATA.

Exemple de bune practici vin de la Galaţi şi Buzău, judeţe în care au fost realizate investiţii semnificative în domeniul colectării şi valorificării deşeurilor. 

"Mai pierd 20% cu deşeul stradal. Atenţie, la Buzău se mătură foarte mult, pentru că suntem în pragul Bărăganului. Bate crivăţul, ne aduce nisip, de toate. În Germania chestia asta se tratează separat, noi trebuie să ducem la groapă", a explicat Constantin Toma, primarul Buzăului.

Trebuie să învăţăm să vedem deşeurile ca pe o resursă, spun specialiştii în domeniu. 

România stă pe o sursa imensă de metale rare pe care ar putea să le extragă în urma reciclării. 

Deşeurile ar putea fi folosite inclusiv pentru producerea de biomasă şi energie termică. 

"România produce mai mult deşeu astăzi decât cereale, iar valoarea este cel puțin dublă. De ce să nu verticalizăm această ocazie", mai spune Constantin Damov, preşedinte Green Group.

Conferința marca "România Inteligentă" a fost organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul "Jurnalul" şi a adus față în față principalii factori de decizie implicaţi în soluționarea crizei deşeurilor. 

×
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close