Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Ministrul Economiei, soluţii pentru colectarea deşeurilor pentru a genera energie: "Pachetul legislativ va fi iniţiat la jumătatea acestui an. Avem şi un fond alocat de CE pentru un plan de acţiune"

Ministrul Economiei, soluţii pentru colectarea deşeurilor pentru a genera energie: "Pachetul legislativ va fi iniţiat la jumătatea acestui an. Avem şi un fond alocat de CE pentru un plan de acţiune"

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a comentat miercuri, la Conferința Naţională "România Inteligentă", elaborarea pachetului legislativ pentru economia circulară: "Suntem într-o criză a energiei şi discutăm ce facem cu deșeurile pe care le generăm. Le putem folosi ca materiale prime pentru generarea de energie", a precizat acesta.

Ministrul Economiei, soluţii pentru colectarea deşeurilor pentru a genera energie: "Pachetul legislativ va fi iniţiat la jumătatea acestui an. Avem şi un fond alocat de CE pentru un plan de acţiune"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    23 Feb 2022   •   19:43

În România există soluţii pentru transformarea deșeurilor într-o sursă de profit, iar pentru asta vom folosi şi bani europeni din PNRR, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Conferința Națională "România Inteligentă".

În acest context, ministrul Economiei Florin Spătaru, a precizat că sprijină orice iniţiativă de colectare şi de selectare a deșeurilor pentru că ele pot constitui aceste materii prime atât pentru criza energetică dar şi ca bază pentru produse care vor fi puse pe piaţă în viitor.

"Este normal să vorbim despre implicarea ministerului Economiei, şi a economiei în general, în acest proces. Vedem că sunt materii critice pe care am putea să le colectăm şi să nu le aruncăm la gunoi care ar putea fi generatoare pentru următoarele produse pe care le putem pune pe piaţă.

De aceea, sprijin orice iniţiativă de colectare şi de selectare a deșeurilor pentru că ele pot constitui aceste materii prime. Avem nevoie de ele.

În domeniul bateriilor, în domeniul magneților avem un procent de colectare la nivel european, şi nu vorbesc doar de România, de 2-3%. Aceste materiale care sunt extrem de necesare pentru produsele care urmează să le dezvoltăm în viitor.

Tocmai de aceea ne vom asuma această reponsabilitate, va trebui să mergem cu pași rapizi în domeniul legislativ împreună cu Secretariatul General al Guvernului şi cu ministerul Mediului pentru elaborarea acestor normative pentru economia circulară şi să venim cu proiecte concrete.

Noi suntem acum într-o criză a energiei şi discutăm ce facem cu deșeurile nucleare pe care le generăm. De ce să nu le folosim ca materiale prime pentru generarea de energie?

Putem discuta de multe alte repere pe care am putea să le colectăm şi am putea să le punem să producă pentru noi.

Urmează să inițiem pachetul legislativ pentru economia circulară la jumătatea acestui an. Avem şi un fond alocat de Comisia Europeană pentru un plan de acţiune. Vom iniția discuțiile cu mediul de afaceri, astfel încât să venim cu o propunere care să fie acceptată de toate părțile implicate în acest proces. Aceste pachete trebuie să ţină cont de realitatea românească", a spus ministrul Economiei, Adrian Spătaru, la Conferința Naţională "România Inteligentă". 

Citiţi şi: Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară, despre Sistemul de Garanţie-Returnare a deşeurilor: "Avem nevoie de o infrastructură pentru ca oamenii să fie responsabili cu mediul" 

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close