Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară, despre Sistemul de Garanţie-Returnare a deşeurilor: "Avem nevoie de o infrastructură pentru ca oamenii să fie responsabili cu mediul"

Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară, despre Sistemul de Garanţie-Returnare a deşeurilor: "Avem nevoie de o infrastructură pentru ca oamenii să fie responsabili cu mediul"

Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară, a comentat miercuri, la Conferința Naţională "România Inteligentă", calendarul de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare a deșeurilor şi ambalajelor în România.

Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară, despre Sistemul de Garanţie-Returnare a deşeurilor: "Avem nevoie de o infrastructură pentru ca oamenii să fie responsabili cu mediul"
de Claudia Popovici    |    23 Feb 2022   •   18:08

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă una din soluțiile prin care România poate realiza un management eficient al deșeurilor şi ambalajelor trecând de la sursă de amenzi, la resursă şi profit.

Singura problemă ar fi termenul de implementare dar şi responsabilitățile pe care fiecare actor participant în procesul de implementare şi-l asumă pentru a fi respectat calendarul asumat.

Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară a venit cu detalii în acest sens.

"În ceea ce privește sistemul de garanție returnare ce putem spune că la acest moment ne uităm la termenul din legislație la octombrie 2022 şi cu toții ne întrebăm dacă este un termen fezabil de implementare.

O parte dintre actorii care vor participa în organizarea acestui sistem deja se pregătesc.

O pare din comercianți deja îşi creează infrastructura de colectare pentru că acel HG emis la sfârşitul anului îşi produce efectele.

Ce putem să înţelegem din practica altor state şi uitându-ne la procesele ce se întâmplă în alte state prin prisma termenelor de implementare pentru că acesta este discutat şi dezbătut. Sunt părți care spun că termenul este prea scurt, iar legislaţia ne spune altceva.

Dar potrivit istoriei sistemelor implementate în trecut, un termen de implementare era în jurul a doi ani la momentul adoptării deciziei legislative.

Ulterior, pe parcurs actorii care implementează un astfel de sistem au căpătat experiență au început să reducă acest termen.

Recomandarea Comisiei Europene este ca sistemul de garanție să fie implementat în aproximativ 1 an de zile. 

Nu ştim cu se vor întâmpla lucrurile în România.

Uneori când pui problema îţi dai seama cât de departe ești de obiectiv. De menționat este că obiectivul nu este numai sistemul de implementare a sistemului de garanție dar şi data de la care se implementează.

Înainte de a porni o campanie de conştientizare pentru cetăţeni avem nevoie de o infrastructură la care să îi trimitem pentru a fi responsabili cu mediul.

Cu cât ne apropiem mai mult de data implementării cu atât costul va creşte", a spus Doinița Mihai, reprezentant Coaliția pentru Economie Circulară, la Conferința Naţională "România Inteligentă". 

 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close