Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Orașul din România în care a fost finalizată prima instalație de detriere din Europa. Țara noastră devine un important producător de tritiu

Orașul din România în care a fost finalizată prima instalație de detriere din Europa. Țara noastră devine un important producător de tritiu

Într-un oraș din România, a fost finalizată prima instalație de detriere din Europa. Atfel, țara noastră devine un important producător și exportator de tritiu.

Orașul din România în care a fost finalizată prima instalație de detriere din Europa. Țara noastră devine un important producător de tritiu
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    26 Ian 2024   •   17:17

România devine un important centru european pentru producția și exportul de tritiu. Asta datorită finalizării primei de detritiere din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă. Tritiul rezultat poate fi folosit în alte domenii importante, precum medicina.

Proiectul a fost explicat în detaliu la Conferinţa Income Magazine - "Soluţii pentru România", organizată de Antena 3 CNN.

Instalația de la CNE Cernavodă va elimina tritiul din agentul de răcire, apa grea folosită la răcirea reactorului, ceea ce va conduce la o protecție sporită a mediului, publicului și a sănătății și securității.

"Este o instalație care permite recircularea apei grele.", a precizat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

De asemenea, tritiul, izotopul radioactiv al hidrogenului, rezultat în urma procesului, poate fi transformat în profit. Acesta este considerat combustibilul viitorului pentru reactoarele de fuziune, având aplicații multiple, și se tranzacționează în prezent la 30.000 de dolari pe gram.

Totodată, tritiul stocat va putea fi folosit, ulterior, pe post de combustibil în viitoarele reactoare de fuziune nucleară.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close