Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Acneea la adulți | De la ce apare, care este alimentația potrivită și cum scăpăm de urmele de pe ten. Dermatolog: ”Acest lucru joacă un rol foarte important”

Acneea la adulți | De la ce apare, care este alimentația potrivită și cum scăpăm de urmele de pe ten. Dermatolog: ”Acest lucru joacă un rol foarte important”

Deși preponderentă în rândul adolescenților, acneea este o afecțiune care poate apărea și la maturitate, putând avea cauze multiple. Imunitatea scăzută, anumite dereglări hormonale sau simpla predispoziție genetică pot declanșa instalarea acneei.

Acneea la adulți | De la ce apare, care este alimentația potrivită și cum scăpăm de urmele de pe ten. Dermatolog: ”Acest lucru joacă un rol foarte important”
de Andreea Cigolea    |    20 Ian 2023   •   13:29

Dermatologul Anca Pavelescu a explicat, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, și cum putem scăpa de urmele de pe ten după vindecarea acestei afecțiuni.

”Cea mai importantă componentă a fiziologiei acneei este predispoziția noastră, predispoziția genetică. Toți ceilalți factori despre care povestim când vorbim despre acnee, dietă, hormoni, stres, sezon sunt strict factori care accentuează problemele de acnee.

Când vorbim de tratament, luăm în calcul și acești factori agravanți favorizanți ai acneei. Tratamentul factorilor agravanți joacă un rol foarte important în managementul acneei, dar trebuie să avem o vedere mult mai largă asupra acneei.

Citește și: Rutina perfectă pentru un ten de invidiat în sezonul rece: ”Dacă facem asta, putem evita problemele cu tenul”

Alimentația potrivită pentru pacienții care suferă de acnee

Legătura între acnee și dietă e foarte studiată și chiar sunt foarte multe studii în care e remarcat și efectul pozitiv al anumitor tipuri de dietă în acnee.

Există un consens printre dermatologi că o persoană cu acnee trebuie să încerce să aibă o dietă cât mai restrictivă pe partea de tot ce înseamnă zahăr, lactate de vacă și fast-food, grăsimi saturate nesănătoase, deci mâncare procesată.

Trebuie să recunosc că unul din trei pacienți povestește că da, am avut o îmbunătățire clară, semnificativă, ceea ce nu e rău, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe dieta.

Ce este strict interzis să facem dacă suferim de acnee

Cred că aș spune pe primul loc că nu aș ignora acneea, mai ales la vârste tinere. Știm că se îmbunătățește odată cu înaintarea în vârstă și că are un maxim de gravitate în pubertate.

Să nu ignorăm, pentru că acneea modifică clar aspectul pielii. Va lăsa întotdeauna urme, cicatrici, pete, semne și atunci clar e o afecțiune, care și dacă știm că merge spontan bine, trebuie tratată.

Nu schimbați dermatologul tot timpul. E un tratament de durată, e un tratament de ani de zile. Aș merge pe sfatul dermatologului decât ce citim în social media. Uneori, o rutină bună funcționează și în 3-6 luni.

Cum scăpăm de urmele de pe ten în urma acneei

Putem ajuta foarte mult. Ne referim în principal la acele cicatrici de tip găuri, se numesc cicatrici atrofice. Sunt foarte greu de tratat, dar vestea bună este că tehnologiile de dermatologie estetică au avansat foarte mult și avem multe opțiuni pe care putem să le punem la dispoziție.

Sunt proceduri repetitive și uneori într-adevăr nu putem promite o recuperare completă”, a declarat dermatologul Anca Pavelescu.

În concluzie, dacă vă confruntați cu acneea și vreți să o puteți controla din dietă, vă recomandăm să consumați cât mai multe alimente care conțin zinc, antioxidanți, vitaminele A și E și să beți cât mai multă apă.

Evitați produsele cu o valoare ridicată a glucidelor și cereți sfatul unui medic, singurul în măsură să vă poată recomanda un tratament specific, în funcție de rezultatele analizelor.

×
Subiecte în articol: acnee Sfat de sănătate
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close