Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Beneficiile tratamentelor preparate în laboratoarele cameră curată din farmacii

Beneficiile tratamentelor preparate în laboratoarele cameră curată din farmacii

Astăzi discutăm despre laboratoarele din farmacii, mai exact ce este un laborator cameră curată. Farmacistul Cosmina Bengescu ne spune ce preparate se pot face în astfel de locaţii, dar şi cum sunt ajutaţi pacienţii.

Beneficiile tratamentelor preparate în laboratoarele cameră curată din farmacii
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    09 Mar 2022   •   11:45

În primul rând, trebuie să spunem că farmaciştii şi ramura farmaceutică a trebuit să se adapteze secolului 21, în care tehnologia este din ce în ce mai mult prezentă.

Laboratorul cameră curată înseamnă o evoluţie şi o adaptare la tehnologie. Mai înseamnă şi alinierea la standarde europene. În esenţă, este o încăpere în care farmacistul îşi exercită profesia. 

Este o cameră clasificată într-o clasă de curăţenie, care implică monitorizarea unor parametrii, precum presiunea, temperatura, dar şi puritatea aerului, care te ajută să nu ai un preparat contaminat", a spus Cosmina Bengescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce este conceptul de cameră curată dintr-o farmacie

"Conceptul este nou în România. Am fost la cursul în străinătate şi aproape toate farmaciile de acolo au această cameră curată. 

Conceptul a venit din respectul pentru pacient. Faptul că acesta merită să aibe preparate de foarte bună calitate.

Într-un laborator normal, nu se pot face preparatele care se pot face  într-un laborator cameră curată, întrucât există acest risc al contaminării.

Ca forme farmaceutice pot fi creme, siropuri, preparate transdermice. Se pot face mai multe preparate într-o cameră curată, decât într-un laborator cu receptură. 

Diferenţa dintre un laborator cameră curată şi receptură

Diferenţa este de la contrucţie, faţă de cum este construit un laborator cameră curată. Pornind de la parametrii care trebuie monitorizaţi de la filtrele care se pun.

Camera curată are filtre şi senzori de monitorizare a acestor factor care se impun în aceste camere clasificate. Parametrii care sunt atent monitorizaţi, tocmai pentru a evita riscul contaminării unui preparat.

Viitorul preparării farmaceutice în România

Prepararea farmaceutică nu vine de la farmacist, ci din dorinţa medicului de a face medicină personalizată.

Medicul este din ce în ce mai atent la nevoile pacientului, de unde şi această dorinţă de a efectua pentru un pacient un tratament personalizat, ulterior ajungând la farmacist în laboratoarele cameră curată unde se execută aceste preparate personalizate", a mai spus farmacistul. 

 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Cosmina Bengescu
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close