Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Blue Monday, cea mai tristă zi din an, un mit. Psiholog: "A fost menită să aducă veşti bune"

Blue Monday, cea mai tristă zi din an, un mit. Psiholog: "A fost menită să aducă veşti bune"

Psihologul George Bozgă a explicat în cadrul emisiunii "Sfat de sănătate", cum să trecem mai bine peste "Blue Monday", despre care se spune că este cea mai tristă zi din an.

Blue Monday, cea mai tristă zi din an, un mit. Psiholog: "A fost menită să aducă veşti bune"
de Andreea Cigolea    |    17 Ian 2022   •   12:29

Psihologul George Bozgă a vorbit la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea despre semnificaţia zilei de "Blue Monday".

Este o semnificaţie fals alocată. O să încep cu nişte veşti bune, pentru că este a treia luni din luna ianuarie, a treia zi de luni.

De unde provine denumirea de Blue Monday

Această denumire de Blue Monday vine de la un psiholog care lucra pentru o companie de travelling și a inventat acest "Blue Monday", luând în considerare anumite caracteristici, şi anume: expunerea la soare, clima din perioada lunii ianuarie, care, desigur, este una capricioasă și întunecată, nivelul de îndatorare pe care îl are o persoană și nivelul de motivație. Aceste trei criterii, desigur, ele nu corelează între ele, nu există o cercetare științifică în acest sens și nu există o validare științifică din partea comunității internaționale de psihologi pentru acest Blue Monday.

Așa că, este mai mult, ceea ce spun americanii, un PR stand, adică o idee de marketing pentru a vinde, pentru că acea companie, în a treia zi de luni vindea pachete de vacanță la preț redus pentru fericire.

Paradoxul zilei de Blue Monday este că el a fost menit să aducă vești bune, că sunt reduceri.

Însuşi inventatorul lui, psihologul Cliff Arnall, recunoscut ulterior, că nu există un algoritm de cercetare, însă a regretat că a dat în zona de media  un astfel de concept, fără să îl explice, și a căpătat o conotație negativă. 

Luna ianuarie are accente care ne fac să fim mai trişti

Există această zi de luni, cum există şi următoarea zi de marţi sau de miercuri, însă nu poate fi o stare negativă generală pentru toate persoanele, în aceeaşi zi. Acest lucru este aproape improbabil, însă, într-adevăr, luna ianuarie poate să  aibă anumite accente care ne fac să fim un pic mai trişti, nu neapărat mai deprimaţi în sens clinc, dar mai trişti sau mai lipsiţi de motivaţii, pentru că, imediat după sărbători, asta înseamnă că am fost în familie, am petrecut, încărcarea emoţională destul de mare în perioada sărbătorilor, ulterior această încărcare se eliberează şi vin zilele în care lucrăm, zilele în care este puţină lumină, sunt 6-7 ore de lumină pe parcursul zilei, soare nu prea avem. Sunt anumite elemente care pot creea anumite stări cu o motivaţie mai scăzută. Nu vorbim de stări de depresie clinică, acelea sunt cu totul altceva. Luna ianuarie poate să fie la fel de bună ca luna februarie sau luna martie, depinde de noi cum o percepem.

Sfaturi ca să trecem cu bine peste tristeţea de la început de an

Menţinerea unui stil de viaţă sănătos este valabil pe tot parcursul anului, dar cu precădere să îl implementăm, mai ales că, la sfârşitul anului ne punem anumite dorinţe pentru anul ce urmează, şi atunci este bine să avem mişcare, exerciţiul fizic, pentru că antrenează întreg corpul şi mintea, astfel încât, motivaţia de care vorbim, că este una scăzută, ea poate să aibă valori normale sau crescute, cu ajutorul exerciţiilor fizice, o limentaţie echilibrată. Ştim foarte bine că se mănâncă destul de mult şi de gras şi de nesănătos în perioada sărbătorilor. Acest lucru are nu doar un impact asupra fizicului, în sensul de kilograme în plus", a spus George Bozgă, psihoterapeut.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close