Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Bolile articulare care duc la artroză | Încălțămintea nepotrivită poate duce la afecțiuni ortopedice

Bolile articulare care duc la artroză | Încălțămintea nepotrivită poate duce la afecțiuni ortopedice

Aflăm care sunt bolile articulare care duc la artroză, dar şi care sunt afecţiunile care pot provoca tulburări de mers, atât la copii cât şi la adulţi.

Bolile articulare care duc la artroză | Încălțămintea nepotrivită poate duce la afecțiuni ortopedice
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2023   •   09:56

"În primul rând, coloana vertebrală este unul dintre segmentele scheletului care poate genera tulburări ale mersului. Dintre afecțiunile cele mai frecvente se numără cifoscoliozele, care pot fi congenitale sau dobândite.

O cifoscolioză și o scolioză în general, în funcție de gradul lor de severitate, pot genera o astfel de tulburare de mers.

Dacă vorbim de afecţiunile congenitale, ne putem referi la displazia de dezvoltare a șoldului, care ulterior se va traduce într-o luxaţie congenitală de șold. Aceasta poate fi unilaterală sau bilaterală.

Când este unilaterală cu atât mai mult va fi mai evidentă. Există un mers special, se numește trendelenburg când pe un membru apare o scurtare pe fondul acestei displazinii.

De foarte multe ori, poate fi bilaterală și atunci deficitul de mers este mai puțin sesizabil, dar nu înseamnă că suferințea nu există.

Coborând spre articulația genunchiului iarăși sunt fel și fel de patologii care în general provoacă diformități. Deci toate aceste lucruri inițial provoacă o tulburare de statică care ulterior se va traduce într-o tulburare de dinamică a mersului.

Şi la nivelul piciorului sunt o grămadă de diformități care pot fi congenitale sau dobândită ca urmare a traumatismelor sau alte afecțiuni de tip ortopedic și care la rândul lor pot provoca tulburări de mers.

Pe măsură ce avansăm în vârstă și trecem de vârsta de 25 de ani, când începe o ușoară regresie în termeni metabolici apare artroza în care se manifestă progresiv o boală lent progresivă până la formele cele mai severe.

Daca ne gândim la copii aceste diformități pot fi considerate elastice și dacă sunt prinse într-un timp relativ propice pentru copil un tratament conservator poate fi eficient. Vorbim aici despre posturi, masaje, tot felul de tipuri de recuperare.

La pacientul adult însă sunt deja fixate aceste diformități și, într-adevăr, fără o intervenție chirurgicală de corecție nu prea putem face nimic.

O intervenție chirurgicală, fie ea și ortopedică, chiar dacă nu aduce un risc vital, în esență, nu este o bucurie categoric, dar cu un rezultat corect postoperator, făcând abstracție de momentele în care pacientul poate că are o restricție de 4 săptămâni, 6 săptămâni, 8 săptămâni, dar în momentul în care se poate mobiliza cu un cadru de mers, cu cârje, cu orice formă de susținere suplimentară trecând de această perioadă, desigur că totul este compatibil cu o viață normală.

Încălțămintea ne poate indica imediat că ceva nu este în regulă cu piciorul nostru, că se uzează preponderent pe marginea internă sau pe marginea externă.", a spus medicul ortoped.

Mersul și postura sunt extrem de importante pentru calitatea vieții noastre. Educarea este o parte vitală a identificării tulburărilor de mers. Depistarea precoce poate duce la rezultate mai bune și poate preveni complicațiile. Ar trebui implementate reabilitarea corectivă, antrenamentul mersului, utilizarea dispozitivelor de asistență și măsurile de prevenție a căderii.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate artroza
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close