Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Tot ce trebuie să ştim despre cancerul de vezică. Dr. Niţă: "O patologie care ţine clar de stilul şi mediul de viaţă"

Tot ce trebuie să ştim despre cancerul de vezică. Dr. Niţă: "O patologie care ţine clar de stilul şi mediul de viaţă"

Cancerul de vezică este mai frecvent în rândul bărbaţilor, însă şi femeile ar trebui să fie atente la câteva aspecte. Medicul oncolog Medeea Niţă ne va preciza care sunt simptomele, cum putem preveni apariţia acestei patologii, dar şi dacă ne vindecăm sau nu.

Tot ce trebuie să ştim despre cancerul de vezică. Dr. Niţă: "O patologie care ţine clar de stilul şi mediul de viaţă"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    09 Sep 2021   •   11:12

"În momentul în care ne gândim la această boală, trebuie să avem în vedere câteva aspecte. În primul rând, problemele la urinare, asta însemnând usturime, dureri, modificări ale jetului urinar, schimbarea coloraţiei urinei, prezenţa sângelui în urină şi dureri pelvine. Aceste dureri sunt persistente şi nu răspund la tratamente clasice cu antiinflamatoare sau antibiotice.

Din fericire, cancerul de vezică urinară este unul dintre cancerele care, să spunem aşa, este "vorbitor" încă din primele stadii, spre deosebire de celelalte tipuri de cancer. Hematuria este primul semn care îngrijorează pacientul şi îl trimite la medic. Aceste urme de sânge, pun pe gânduri pacientul", a spus dr. Medeea Nita, joi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3.

Fumatul, principalul factor în apariția cancerului de vezică

"Acest tip de cancer apare în primul rând din cauza tutunului. Pe lângă acesta, şi infecţiile urinare care sunt tratate superficial şi pentru care pacienţii nu se adresează unul medic, pentru a primi un tratament corespunzător, la fel şi lucratul în mediul toxic. Un alt factor, într-un procent mai mic, este litiaza veziculară", precizează medicul.

Stilul de viaţă, important în prevenţie

"Categoric ţine mai mult de stulul de viaţă, decât de componenta ereditară. Acest tip de cancer, nu face parte din categoria cancerelor unde trebuie să căutăm un anumit factor în ADN-ul tumoral. Este o patologie care ține clar de mediul de viață sau de mediul unde lucrează pacientul. 

În stadii incipiente, ne vindecăm fără doar și poate. După cum spuneam, este un cancer grăitor. De cele mai multe ori, tumorile vezicale sunt tumori în peretele vezicii urinare. Însă, cu cât prinde rădăcini mai adânci în perete, cu atât agresivitatea este mai mare. De cele mai multe ori, tumora se dezvoltă în interiorul vezicii urinare și nu prinde rădăcini. 

Contează foarte mult și ce mâncăm. Important este să mâncăm mai puțin condimentat. Mulți dintre noi suntem mari fani condimentelor, însă principalul lucru pe care trebuie să-l excludem este fumatul. Contează foarte mult și să consumăm multă apă, peste 2 litri pe zi", a mai spus oncologul.

Cum ne putem evalua urina acasă

Cei mai mulţi dintre noi, avem obiceiul să ne uităm cum arată urina. Să fim atenţie la o posibilă hematurie. Să observăm dacă este sânge proaspăt în urină. Să avem în vedere faptul că, urina poate fi colorată şi de la medicamente sau antibiotice. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close