Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cauzele durerilor de sâni. Medicul Gerald Filip: ”Nu orice durere indică ceva grav!” Când ar trebui să ne îngrijorăm

Cauzele durerilor de sâni. Medicul Gerald Filip: ”Nu orice durere indică ceva grav!” Când ar trebui să ne îngrijorăm

Chirurgul Gerald Filip a vorbit miercuri, la rubrica ”Sfat de sănătate”, despre cauzele durerilor de sâni care nu indică o boală. Acesta a povestit când este cazul să se îngrijoreze o femeie în această situație, dar și când se poate gândi la cancer.

Cauzele durerilor de sâni. Medicul Gerald Filip: ”Nu orice durere indică ceva grav!” Când ar trebui să ne îngrijorăm
Sursa foto: pexels
de Andreea Cigolea    |    13 Oct 2021   •   13:46

”Durerea de sân este, de obicei, un simptom. Și, de obicei, sub aceste cuvinte se strâng o grămadă de alte simptome sau semne. Apare pe tot parcursul vieții, dar nu întotdeauna semnalizează o boală gravă. 

De la început vreau să separăm durerile produse de un sutien prea strâns, sau de un traumatism la sala de sport, sau de un traumatism dat de centura de siguranță de la mașină de durerile care sunt semnificative. 

Nu o să vorbesc despre durerea de sân ca un semn avansat al cancerului de sân. Pentru că în cancerul de sân durerea apare în stadiile avansate când tumora infiltrează terminații nervoase. În stadii incipiente nu doare, sau în momentul în care noi, ca medici ne dorim să îl descoperim, este în stadiu asimptomatic pentru că tumora este de mici dimensiuni. 

Durerile ciclice sunt întâlnite la multe femei

Dar există dureri de sâni ciclice, care apar la femeia în plină stare de reproducere, adică între prima menstruație, de la pubertare, până la instalarea menopauzei. Și aceste dureri de sâni apar înainte de sângerarea menstruală. De obicei semnalizează o mastopatie fibrochistica, o afectare a glandei mamare, care are și această caracteristică. O congestie accentuată a sânilor înainte de menstruație, însoțită de durere descrisă ca o strângere, arsură, jenă, care, de obicei, este bilaterală, care nu are semne inflamatorii și care dispare odată cu apariția sângerării menstruală. 

Nu toate femeile au această durere. Diferența constă în tipul de glandă mamară, care este mai receptivă la proprii hormoni și răspunde exagerat la creșterea hormonală fiziologică. Este ceva firesc, dar neplăcut, de aceea trebuie să existe o intervenție terapeutică și femeile care prezintă această afecțiune pot fi ajutate cu tratamente medicamentoase sau nemedicamentoase, dar în niciun caz nu apelăm la chirurgie în acest caz. 

Durerile din timpul sarcinii afectează majoritatea femeilor

Mai există durerile care apar în timpul sarcinii, când sânul se dezvoltă foarte mult pentru a asigura hrana nou născutului. Și atunci această creștere în volum care este variabilă de la femeie la femeie determină senzația de greutate, uneori neplăcută. De asemenea, în timpul alăptării, pot exista blocaje ale canalelor de scurgere, atunci apare retenția de lapte care provoacă dureri și cea mai păcătoasă situație este când această retenție este însoțită de suprainfecție, din cauza unor eroziuni de la nivelul mamelonului, care duc la apariția abcesului de sân. Dar diagnosticul este evident, pentru că nu apare doar durerea, apar semnele inflamatorii și atunci se impune intervenția, fie chirurgicală, fie cu antibiotice și terapie complementară. 

Nu orice durere indică ceva grav! Dar cred că măcar o ecografie și un consult clinic, efectuat de un specialist, trebuie să stabilească cauza acestei dureri. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate dureri sani
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close