Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce este ocluzia intestinală şi ce se întâmplă în organism. Mare atenţie la aceste simptome banale, care ar trebui să vă trimită de urgenţă la medic

Ce este ocluzia intestinală şi ce se întâmplă în organism. Mare atenţie la aceste simptome banale, care ar trebui să vă trimită de urgenţă la medic

Astăzi vorbim despre ocluziile intestinale. Care sunt cauzele, simptomele şi tratamentul aflăm de la chirurgul Bogdan Socea. Mare atenţie! Această afecţiune nu suportă amânare.

Ce este ocluzia intestinală şi ce se întâmplă în organism. Mare atenţie la aceste simptome banale, care ar trebui să vă trimită de urgenţă la medic
de Andreea Cigolea    |    05 Mai 2022   •   12:25

"Ocluzia intestinală este o urgenţă chirurgicală. Este un sindrom provocat de oprirea materiilor fecale şi gaze, pentru o perioadă de câteva zile. Este o blocare a tranzitului pe intestin, fie pe cel subţire sau gros. 

Uneori se poate confunda cu o constipaţie, însă depinde de obiceiurile persoanei. Dacă o persoană este constipată în mod obişnuit, nu va fi îngrijorată de o oprire a tranzitului pentru 24 de ore", a spus chirurgul Bogdan Socea, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele ocluziei intestinale

"Printre simptomele ocluziei intestinale se numără meteorismul, adică balonarea şi durerea. În stadiile mai avansate, apar vărsăturile.

Cele mai frecvente cauze sunt şi cele mai grave, adică cauze tumorale, dar şi aderenţă sau defecte parietale.

Un set de analize anuale ar fi utile, inclusiv şi o ecografie. Persoanele cu risc de tumori de colon, pot face o colonoscopie. De asemenea, şi persoanele trecute de o anumită vârstă. 

În cazul ocluziilor intestinale, tratamentul este doar chirurgical. Trebuie îndepărtat obstacolul.

Cauza depinde foarte mult, iar în funcţie de ea, stilul de viaţă se va adapta în consecinţă. În cazul afecţiunilor tumorale, pacientul trebuie urmărit, pentru ca apoi să înceapă şi tratamentul.

În ultimii ani, asistăm la o scădere a vârstei. Înainte tumorile maligne apăreau la vârste mult mai înaintate.

În ceea ce priveşte chirurgia, se poate aborda şi laparoscopic, dar şi clasic. În funcţie de localizare, preferinţele pacientului, dar şi experienţa medicului", a mai spus medicul. 

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close