Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce afecţiuni pot ascunde durerile de cap. Mare atenţie la vărsături şi atunci când vedeţi dublu

Ce afecţiuni pot ascunde durerile de cap. Mare atenţie la vărsături şi atunci când vedeţi dublu

De fiecare dată când auzim persoane care se plâng de dureri de cap a ajuns să ni se pară o normalitate. Neurologul Bogdan Pană ne ajută să înțelegem astăzi de ce nu este firesc să ne doară capul și ce afecțiuni ascunde această durere pe care unii o simt chiar și zilnic.

Ce afecţiuni pot ascunde durerile de cap. Mare atenţie la vărsături şi atunci când vedeţi dublu
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3    |    04 Aug 2022   •   11:45

"Câteodată este normal să ne doară capul. Până la 40% din populaţie acuză dureri de cap anual.

Nu este normal atunci când începe să doară altfel faţă de cum durea.

Dacă ne doare capul cu o frecvenţă mai mare de două episoade pe lună, atunci durerea respectivă poate să ascundă o afecţiune mult mai gravă.

Chiar dacă nu ar fi o problemă, tot este bine să facem o vizită la medic.", a spus medicul Bogdan Pană, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cele mai cunoscute tipuri de cefalee

Durerile de cap se împart în două categorii. Atunci când mergi la medic şi spui că te doare capul, medicul poate avea mai mult de 150 de diagnostice posibile.

Această durere se împarte în două categorii: cefalee secundară şi primară. Cefaleea primară nu este dată de altă patologie, dar şi ea poate avea nişte factori declanşatori. Cele mai cunoscute tipuri de cefalee primară sunt migrena şi cefaleea de tip tensional.

Factorii care pot declanşa această migrenă sau cefalee de tip tensional sunt: stresul, oboseala, deshidratarea, consumul de alcool, săritul peste mese, până şi expunerea la aerul condiţionat.

Ce afecţiuni ascunde o durere de cap

În acest caz, vorbim despre cefalee secundară. Durerea de cap este un semn al altei afecţiuni. Orice fel de infecţie, dacă este în zona capului, poate da dureri de cap.

Infecţii dentare sau din sfera ORL, infecţii la nivelul meningelui, toate acestea pot da dureri de cap. Totodată, şi în formaţiuni tumorale la nivelul capului, boli autoimune, nevralgii sau AVC, pot apărea durerile de cap.

Cum scăpăm de durerile de cap post-COVID

Din ce în ce mai mulţi pacienţi se plâng de dureri de cap cauzate de COVID. Sunt pacienţi care se cunosc deja cu aceste dureri, dar durerea lor este altfel şi nu se mai ameliorează la medicaţia pe care le-am dat-o.

O durere de cap în COVID, poate să ţină şi o lună. Nu există un tratament ţintit pentru durerea de cap dată de COVID, mai ales că este o boală recentă, despre care nu ştim prea multe.

Când este durerea de cap o urgenţă medicală

Dacă durerea de cap este însoţită de simptome neurologice, precum imposibilitatea de a mişca o mână sau un picior, vedere dublă sau apar vărsăturile, atunci în aceste cazuri trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medic.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Bogdan Pană
Parteneri
ANM: Vine prăpădul! Unde loveşte URGIA în următoarele ore
x close