Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Mare atenție la această complicație asimptomatică a diabetului | Dr. Filip: "Evoluează foarte repede"

Mare atenție la această complicație asimptomatică a diabetului | Dr. Filip: "Evoluează foarte repede"

Neuropatia diabetică este o complicație severă a diabetului zaharat, afectând aproximativ 50% dintre cei 463 de milioane de adulți cu diabet la nivel mondial.

Mare atenție la această complicație asimptomatică a diabetului | Dr. Filip: "Evoluează foarte repede"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    29 Sep 2023   •   11:52

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat vor avea ca rezultat reducerea numărului de amputații în rândul persoanelor cu diabet. Medicul Dorel Filip ne dă detalii despre prevenţie.

"Neuropatia diabetică este o complicație frecventă a diabetului zaharat. Trebuie să știți că există peste 100 de boli care provoacă neuropatie periferică, dar cea mai frecventă boală este diabetul.

Se manifestă printr-o disfuncţie a fibrelor nervoase. Există fibre nervoase subțiri, fibre nervoase lungi și fibre vegetative autonome care sunt responsabile de informațiile care vin de la organele interne.

Deci putem vedea singuri, acasă, cu ochiul liber, că suferim de această boală. Există mai multe teste pentru neuropatie. Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, reprezentând o metodă simplă, neinvazivă și precisă. Este un test simplu de doar 15 minute, disponibil pe internet.

Important este să nu vă trataţi singuri acasă, ci să mergeţi la medic, fiindcă neuropatia este o complicaţie care poate duce la alte complicaţii foarte grave.

Această neuropatie are două faze. În primul rând, în fazele inițiale, neuropatia poate să evolueze cu dureri, dar în cele mai multe cazuri, undeva peste 50% dintre acestea, neuropatie diabetică este asimptomatică. Dacă facem o rană la picior, acea rană se va vindeca foarte greu şi se ajunge foarte uşor la o infecţie.

Dacă nu se ia o măsură chirurgicală în timp util se vorbește și despre piciorul diabetic. Trebuie să știți că 50% din aceste amputații sunt cauzate de neuropatii.

Este foarte importată implicarea familiei. Dacă avem acasă un membru al familiei cu diabet, acesta trebuie verificat. Acesta trebuie dus la medic pentru control.

Autoexaminarea poate salva extrem de multe picioare și este un ceva obligatoriu pentru pacientul cu diabet să se autoexamineze, să-și autoexamineze zilnic picioarele și dacă observă ceva în neregulă, o roșeață, tumefiere, deformare a piciorului, trebuie să apeleze la medic și să nu se trateze singur acasă.

O leziune de felul acesta evoluează foarte repede. Deci dacă vineri ești într-o excursie, te bate papucul și vezi că ai făcut o ulceraţie mică, în săptămâna următoare marți sau miercuri, s-ar putea să-ți pierzi un deget sau mai multe.

Spre deosebire de alte neuropatii, neuropatia diabetică este ireversibilă, deci putem cel mult să o păstrăm la același nivel, pe aceeași treaptă o perioadă lungă de timp, în așa fel încât să nu existe riscul de aceste complicații și riscul.

Cel mai important lucru pentru un diabetic este să-şi facă analize. Să-şi verifice hipertensiunea arterială şi aceasta să fie în limite normale, la fel şi în cazul colesterolului.

Hemoglobină glicozilată este o analiză foarte importantă și trebuie să fie sub cifra șapte.", a mai spus medicul. 

Este important să știm că în aproximativ 50% din cazuri boala poate fi asimptomatică, adică nu există simptome, dar sunt prezente doar deficite.

Dacă nu este recunoscută și nu se iau măsuri preventive, pacienții prezintă un risc ridicat de leziuni la nivelul picioarelor și ulcerații care pot necesita în cele din urmă o amputație a părții afectate a piciorului.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Dorel Filip
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close