Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Tot ce trebuie să ştim despre infecţiile urinare. Prof. Dr. Brătilă: "Nu folosiți tratamente naturiste"

Tot ce trebuie să ştim despre infecţiile urinare. Prof. Dr. Brătilă: "Nu folosiți tratamente naturiste"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:30 17 Sep 2021 Modificat la 22:33 30 Ian 2022
Elvira Bratila
Sursa foto: Antena 3

"Infecțiile urinare au un agent patogen microbian, deci trebuie să fie un microb care să producă infecția, sigur că de-a lungul vieții pot apărea în vezica urinară anumiți germeni. E important să bem foarte multe lichide în timpul zilei, să nu amânăm mersul la toaletă și să stăm toată ziua cu vezica plină.

Pentru că toate acestea, puse cap la cap sau asociate cu o constipație cronică nu fac altceva decât ca o parte dintre acei gemeni care colonizează tractul digestiv să determine apariția unei infecții urinare.

O infecție urinară joasă, care afectează vezica urinară, pare o afecțiune banală și de cele mai multe ori pacientele se tratează singure prin automedicație sau prin diferite tratamente naturiste. Simptomele dispar, dar asta nu înseamnă că infecția a fost tratată. 

O infecție urinară trebuie depistată prin urocultură, practic nu trebuie administrate antibiotice doar la primele simptome crezând că este o infecție urinară și se ia tratament pentru două, trei zile, pentru că atunci apare infecția decapitată. Simptomele dispar, dar germenele rămâne la nivelul mucoasei vezicale și aici vine problema infecțiilor urinare recurente.

Când pacienta face patru, cinci infecții pe an, vorbim de recurență, iar simptomele devin din ce în mai supărătoare. Necesită pentru eredicarea germenului un tratament de lungă durată. Nu mai merge cu tratament de 7 zile, 10 zile, ci de unul de 6 luni. Infecţia urinară poate să ascensioneze spre rinichi", medicul Elvira Brătilă, în cadrul emisiunii Sfat de sănătatea cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Simptomele infecţiei urinare

"Simptomele specifice sunt: urinarea frecventă, usturime la urinare, durere. Totodată, în cazul infecţiei urinare cronice, se poate, ca la final să apară cistita interstiţială. Din cauza traumatismului cronic produs la nivelul mucoasei, pacienta are simptome similare de infecţie urinară, dar urocultura este negativă", mai spune medicul. 

Cauzele apariţiei infecţiilor urinare

"Sunt factorii favorizanţi. Constipaţia, de exemplu, pentru că de cele mai multe ori infecţia este cu Escherichia coli, care se găseşte în tractul digestiv. De obicei, apare din cauza igienei necorespunzătoare. Infecţia urinară poate să mai apară şi după contactul sexual, dacă există şi o infecţie vaginală. 

De cele mai multe ori, de-a lungul vieții, vezica poate să fie colonizată de diferiți germeni, trebuie doar să păstrăm recomandările minime să fie curățată tot timpul cu lichid.

Ne vindecăm dacă tratamentul este corect ca şi perioadă şi este un antibiotic ţintit", explică Prof.dr. Elvira Brătilă.

 

×
x close