Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce este long COVID și cât este de periculos. Dr. Zahra: ”Terapia intensivă non COVID este plină după vindecarea bolii”

Ce este long COVID și cât este de periculos. Dr. Zahra: ”Terapia intensivă non COVID este plină după vindecarea bolii”

Astăzi discutăm despre long COVID, ce înseamnă și cum se manifestă ne explică medicul ATI Amin Zahra. E foarte important să conștientizăm ce implică aceste complicații post COVID pe care mulți le ignoră des.

Ce este long COVID și cât este de periculos. Dr. Zahra: ”Terapia intensivă non COVID este plină după vindecarea bolii”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    30 Noi 2021   •   14:02

”Long COVID este un sindrom multi sistemic care se manifestă prin simptome care pesistă între 4-12 săptămâni, în urma unei infecții acute cu SARS-CoV-2. Cele mai frecvente simptome pe care le întâlnim sunt: 

- oboseală 

- palpitații

- dificultăți respiratorii

- depresie

- insomnii

- pierdere gust/miros

Aceste simptome sunt cât de cât tolerabile, dar mai există și pacienți care au trecut prin forme grave de boală și se ajunge la complicații. Avem foarte mulți pacienți în terapie intensivă post covid cu insuficiențe respiratorii, renale, tromboze, AVC post boală fără factori de risc. 

Recomandarea mea pentru cei care au trecut printr-o formă severă de boală este să facă investigații suplimentare după vindecare și necesită urmărire atentă 5-6 luni pentru că riscul de tromboze sau probleme renale. 

Putem avea long COVID și dacă ne îmbolnăvim  după vaccinare, dar cei nevaccinați sunt de 19 mai predispuși de a face acest sindrom decât cei vaccinați. De multe ori ne concentrăm pe decese, dar nu ne uităm și la cei care rămân cu sechele care au o viață destul de grea după boală. Singura soluție pe care o avem acum este vaccinarea” a explicat medicul Amin Zahra, la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close