Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Momentul optim al zilei pentru a lua medicamente și suplimente. Ce nu asociem sub nicio formă

Momentul optim al zilei pentru a lua medicamente și suplimente. Ce nu asociem sub nicio formă

A lua medicamentele la timpul potrivit este esenţial pentru ca substanţa activă să-şi facă efectul. Când vorbim de suplimente alimentare este important să știm cum și în ce moment al zilei trebuie administrate, ca să fie asimilate cât mai eficient de organism.

Momentul optim al zilei pentru a lua medicamente și suplimente. Ce nu asociem sub nicio formă
Sursa foto: Peter Dazeley / Getty Images
de Georgiana Adam    |    10 Apr 2024   •   12:44

Medicul Ruxandra Constantina a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre momentul oportun al zilei pentru a lua medicamente sau suplimente.

"De pildă, nu putem mânca atât de mult usturoi dacă urmăm un tratament cu anticoagulante. Usturoiu are un efect foarte bun, fluidifică sângele, drept pentru care, nu putem mânca atât de mult usturoi.

Usturoiul are un efect anticoagulant. Pentru o persoană normală este foarte bun, dar dacă persoana respectivă este pe tratament cu anticoagulante, atunci consumul zilnic de usturoi ar trebui evitat. De asemenea, aceeaşi acţiune are şi sunătoarea.

Totodată, nu asociem sunătoarea cu diferite tratamente psihiatrice, antidepresive pentru că pot apărea efecte adverse negative. Mai mult decât atât, şi preparatele din ghimbir, turmeric, care ne dau energie sunt antioxidante, ne îmbunătățesc digestia și circulația. Nu se asociază cu anticoagulante. La fel, au efect de fluidificare a sângelui.

Valeriana nu se asociază cu sedative sau cu tranchilizante pentru că atunci crește periculos de mult efectul hipnotic sau efectul de liniștire, de calm.

Medicamentele de răceală nu le asociem cu cele pentru hipertensiune. Efedrină, pe perioade lungi de timp, provoacă toxicitate hepatică. Decongestionatele, care se găsesc în toate picăturile de nas, de tip xilometazolină sau efedrină, pot să ducă la palpitații, tahicardie, creșterea tensiunii arteriale.

Pentru persoanele care urmează un tratament cronic de inimă, de exemplu cu antiaritmice, sucul de grepfruit nu se asociază nici măcar la ore diferite ale zilei, întrucât poate potenţa efectul.

În ceea ce priveşte alcoolul, acesta nu este un lichid de hidratare. Acesta nu se ia cu medicamente. Mai mult, nu luăm medicmente cu lichide fierbinţi, tocmai pentru că nu fac bine mucoasei faringiene. Ba mai mult, pot inactiva diferite medicamente.

Cât despre vitamine, vitamina D este o vitamină liposolubilă care se dizolvă bine în grăsimi. Nu recomand ca pe stomacul gol să se ia suplimente

În general, nu recomand să se ia suplimentele, cu excepția unor preparate gemoterapice care interferează cu procesul de digestie.

Totodată, magneziul îl putem lua în orice moment al zilei, pentru că multă lumea se simte obosită sau extenuată. Unele studii recente extinse au arătat că majoritatea medicilor prescriu medicamente pentru boli de inimă sau pentru tensiune, dimineaţa. Ei bine, administrarea medicamentelor pentru inimă seara se pare că realizează un control mai bun al tensiunii arteriale şi scade cu 50% riscul de a face accident vascular cerebral sau infarct.", a mai spus medicul.

Multe suplimente alimentare pot avea efecte adverse. De exemplu, vitamina K poate reduce capacitatea de acțiune a diluanților de sânge, iar sunătoarea, folosită pentru a ușura depresie, anxietatea sau nervozitatea, poate de asemenea, accelera descompunerea multor medicamente, cum ar fi antidepresivele și pilulele contraceptive, și le poate face mai puțin eficiente. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. 

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close