Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Pericolul la care ne expunem atunci când refolosim un ulei prăjit. Dr. Simona Carniciu: "Ne afectează creierul"

Pericolul la care ne expunem atunci când refolosim un ulei prăjit. Dr. Simona Carniciu: "Ne afectează creierul"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 13:51 05 Iun 2024 Modificat la 13:52 05 Iun 2024
pericol expunem refolosim ulei prajit simona carniciu
Pericolul la care ne expunem atunci când refolosim un ulei prăjit. Dr. Simona Carniciu: "Ne afectează creierul"

Prin urmare, plăcerile vinovate cum ar fi cartofii prăjiți în ulei reutilizat ne-ar putea afecta creierul. Medicul Simona Carniciu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre efectele reutilizării uleiului prăjit şi efectele grave pe care le are asupra sănătăţii.

"Sunt familii care nu își permit financiar să folosească un ulei de puține ori. Ar trebui, în primul rând, văzută calitatea uleiului pe care îl folosim. Dacă acesta formează o spumă deasupra sau are particule în interior, atunci nu-l mai putem folosi.

În schimb, dacă este destul de clar, îl putem filtra printr-un tifon. Îl putem depozita într-o cutie de metal şi lăsa într-un loc răcoros. Cu toate acestea, nu recomand reutilizarea lui. 

De fiecare dată când folosim sau reîncălzim uleiul, se întâmplă niște reacții chimice. Se eliberează niște substanțe, precum acei radicali liberi despre care ştim că sunt dăunători. Și nu doar pentru boli neurodegenerative, ci și pentru un risc crescut de cancer, de diabet, de creștere a riscului de formare a ceea ce se numește inflamație silențioasă.

Uleiul refolosit doar în anumite condiții

  • păstrat departe de sursele de căldură și de lumină, altfel va oxida sau va râncezi
  • temperatura de prăjire nu trebuie să depășească 180 de grade Celsius
  • alimentele trebuie prăjite în cantități mici, între 150 și 200 de grame pe litru de ulei
  • friteuza trebuie acoperită pentru a evita contactul cu oxigenul care duce la alteare mai devreme decât ar trebui
  • uleiul refolosit nu trebuie să se răcească de tot între reprizele de gătit
  • uleiul alterat trebuie schimbat când capătă o nuanță roșiatică, face spumă, nu se mai încălzește aproape deloc

Uleiul de măsline este stabil până în 115°. La fel şi uleiul de sâmburi de struguri. Uleiul de palmier, floarea soarelui şi cel de porumb până la temperaturi cuprinse între 200-220°. Pentru cartofi, putem folosi uleiul de palmier sau floarea soarelui. Pentru o omletă, putem folosi uleiul de măsline sau chiar untul sau untura.

Dacă vrem să gătim sănătos, dar la temperaturi mai mari, avem ghee. Ghee este o untură sau un unt din care a fost extrasă partea solidă a laptelui. Pe departe cel mai bun pentru gătit este uleiul de cocos.

Din nefericire, foarte mulți români s-au obișnuit să mănânce ceva prăjit fiecare zi, ceea ce este greșit.

Ar trebui, totuși, să încercăm să găsim metode alternative, pentru că avem disponibil cuptorul, hârtia de copt ca să nu prăjim.", a mai spus medicul.

Alimentele benefice pentru creier

  • apă
  • ciocolată neagră
  • nuci
  • fructe de pădure
  • avocado
  • broccoli
  • pește gras (somon, păstrav, sardine)
  • semințele de dovleac/ floarea soarelui
  • carne
  • ouă
  • turmeric
×
Etichete: Sfat de sănătate
Parteneri
x close