Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce putem face pentru a preveni sau controla anxietatea | Cât de importanţi sunt oamenii din jurul nostru

Ce putem face pentru a preveni sau controla anxietatea | Cât de importanţi sunt oamenii din jurul nostru

Astăzi vorbim despre anxietate. Psihologul George Bozgă ne spune de la ce apare, care sunt simptomele şi mai ales cum ne putem vindeca. E important să ştim că nu e avem nevoie de medicaţie pentru o astfel de situaţie.

Ce putem face pentru a preveni sau controla anxietatea | Cât de importanţi sunt oamenii din jurul nostru
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    14 Mar 2022   •   12:22

"Anxietatea este un bau-bau social. Starea de anxietate este pe cât se poate de firească. Este o emoţie de bază şi are şi aspecte pozitive. De exemplu, te pregăteşti înaintea unui examen, unei competiţii, deci care este starea ta? Una de agitaţie. Nu poţi să dormi. Înainte de aceste evenimente, eşti atât de concentrat şi focusat. Acestea sunt aspectele pozitive. 

Te ajută să te pregăteşti pentru eveniment. Odată ce se încheie evenimentul, nivelul anxietăţii ar trebui să scadă.

Dacă, însă, noi stăm cu o stare de agitaţie interioară pe un termen prelungit, dacă avem nişte gânduri negative legate de viitor, atunci începem să avem anxietate în sens disfuncţional. Adică, această emoţie nu ne mai mobilizează, ci ne blochează", a spus psihologul George Bozgă, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Cum se manifestă anxietatea

"Este o gradualitate. Stilul anxios este un stil care se învaţă. Starea de anxietate patologică are un impact asupra stării de bine global, la mai multe niveluri. Cognitiv apare o stare de dezorganizare mentală, stăm şi ne gândim la ce poate să se întâmple rău. Nu ne mai putem concentra.

La nivel emoţional apare iritabilitatea, stare de nelinişte dorinţa de a evita acel moment pe care noi urmăm să-l întâlnim şi ne produce anxietate.

La nivel fiziologic, dureri de cap, migrene, senzaţii în stomac, tahicardie şi aşa mai departe. 

Cum putem preveni anxietatea

Starea de anxietate este în regulă să apară, dacă apare o situaţie la care ne raportăm. Dacă noi stăm acasă, indiferent de vârstă, şi începem să ne gândim la ce nu funcţionează, ce lucruri se vor întâmpla, putem să ne protejam prin activităţile pe care noi le desfăşurăm la nivel de individ. Vorbim aici despre stilul de viaţă sănătos, activităţi sportive, la relaţiile sociale care sunt extrem de importante. 

Cât contează anturajul dacă suntem predispuşi la anxietate

Fiecare dintre noi cunoaşte persoane care sunt mai temătoare, mai anxioase, este în regulă să-i liniştim şi să-i susţinem. Nu ar fi o idee bună să rupem relaţiile sociale. 

Noi suntem suport pentru ceilalţi şi la fel şi ceilalţi la rândul lor. Am dreptul să-mi aleg persoanele de suport, care să mă ajute să depăşesc starea de anxietate. 

Anxietatea dacă apare şi rămâne pe o perioadă lungă de timp, indicat ar fi să ne adresăm unui psiholog, psihoterapeut pentru că simptomele clinice se pot instala şi se pot croniciza.

Când e cazul de medicaţie dacă suferim de anxietate

Depinde de când ajungem la specialist. De regulă, stările de anxietate de intensitate mică şi medie se pot rezolva prin psihoterapie, însă sunt cazuri în care este vorba despre tulburări asociate care necesită medicamentaţie. Este foarte important să nu ne automedicamentăm", a mai spus psihologul.

Sfat de prim ajutor în caz de atac de panică. Cât de mult ne ajută să respirăm într-o pungă

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate anxietate George Bozga
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close