Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID. Medic ORL: "Este o mare provocare. Creierul reînvaţă să simtă anumite mirosuri"

Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID. Medic ORL: "Este o mare provocare. Creierul reînvaţă să simtă anumite mirosuri"

Foarte multă lume acuză dureri de cap post-COVID. Medicul ORL Ioana Vodă ne va spune de la ce apar de fapt aceste dureri de cap și mai ales cum le putem combate.

Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID. Medic ORL: "Este o mare provocare. Creierul reînvaţă să simtă anumite mirosuri"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    18 Noi 2021   •   10:47

"Durerile de cap, pot apărea din multe lucruri. De la faptul că nu am mâncat, până la o hipoglicemie sau dacă avem hipotensiune. Boala COVID-19 este o infecţie cu un virus neurotrop. Pe lângă ca facem febră, virusul merge pe filamentele nervoase, ne dă lipsă de gust şi miros, dar şi dureri de cap", a spus medicul ORL Ioana Vodă 

Infecţia cu SARS-CoV-2 poate da dureri de cap, insomnii şi ţiuit în urechi

Peste o boală migrenoasă, infecţia cu SARS-CoV-2 poate da dureri de cap, insomnii şi ţiuit în urechi şi o stare cumplită. Deci, multe persoane după o infecţie rămân pentru 2-3 luni cu această simptomatologie.

Nasul înfundat post-COVID poate da sinuzită doar prin faptul că a rămas înfundat, şi a apărut o reacţie sinusală prin neventilarea sinusurilor sau o sinuzită veche reactivată. 

Practic, sunt foarte multe cauze. Trebuie să scăpăm de această durere de cap. Putem scăpa cu vitamine, alimetaţie bună, somn bun, să facem spălături nazale", a mai spus medicul.

De ce apar durerile de cap post-vaccinare anti-COVID

"Avem dureri de cap post-vaccin, avem insomnii, pe mecanisme trombotice, endoteliale. Atât virusurile, cât şi vaccinurile pot da patologie de capilar, de vase de sânge foarte, foarte mici. Astfel, o vasodilataţie în cap, înseamnă o hipertensiune sau o vasodilataţie prea mare înseamnă o hipotensiune. Deci, şi prea mult şi prea puţin, creierul suferă şi avem dureri de cap.

Este firesc să ne doară capul. În astfel de situaţii, este indicat să luăm clasicul paracetamol pentru 1-3 zile. 

Trebuie verficat dacă avem sinuzite cronice, dacă am făcut sindroame migrenoase. Migrenele reprezintă un mecanism histemic pe un nerv. Acest nerv are trei ramuri şi poate să ne doară doar o ureche sau dintele, deci, durerea să migreze.

Nu este normal să ne doară capul după trei luni după o infectarea cu SARS-CoV-2, decât dacă avem ceva asociat", a mai precizat medicul.

Nasul şi gâtul, cele mai infestate organe cu bacterii

"Nasul şi gâtul sunt cele mai infestate organe cu bacterii şi virusuri, deci este normal să se suprainfecteze uşor. Deci, putem face sinuzite după o infecţie virală cu patologie supraadaugată", mai transmite medicul ORL.

Cum ne recuperăm gustul şi mirosul post-COVID

"Este o mare provocare. Se numeşte mecanism de reeducare. Este un proces cognitiv. Le facem teste şi descoperim că post-COVID, sunt recunoscute aromele dulci, vanilia de exemplu. 

După efectuarea acestor teste, îi trimitem acasă cu nişte picături, vitamine sau aerosoli cu cortizon. Câteva medicamente care să stimuleze mecanismele respective şi îi învăţăm cum să facă reeducarea mirosului. Creierul reînvaţă să miroasă. Este un exerciţiu pentru care trebuie să fii foarte ambiţios. 

Gustul este foarte strâns legat de miros şi este acelaşi lucru. Învăţăm la fel ce gust au anumite alimente", a mai precizat medicul Ioana Vodă.

×
Subiecte în articol: dureri de cap Ioana Vodă
Parteneri
Data la care vin pensiile în mai. Anunţul Poştei Române
x close