Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Semnele hipotiroidisimului la copii, care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi. Dr. Pascu: "Un copil de un an are o vârstă neurologică de 4 luni"

Semnele hipotiroidisimului la copii, care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi. Dr. Pascu: "Un copil de un an are o vârstă neurologică de 4 luni"

Există copii care se nasc fără glandă tiroidă, adică suferă de hipotiroidism congenital. Ce înseamnă acest lucru, care sunt simptomele, cauzele şi tratamentul ne spune dr. Bogdan Pascu.

Semnele hipotiroidisimului la copii, care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi. Dr. Pascu: "Un copil de un an are o vârstă neurologică de 4 luni"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    06 Oct 2021   •   10:58

"Există copii care se nasc fără glandă tiroidă, adică suferă de hipotiroidism congenital. Se poate depista la naştere. De obicei apare prin două mecanisme majore, fie prin disgenezie, adică glanda tiroidă nu se formează în timpul vieţii intrauterine sau dishormonogeneza, adica glanda tiroidă nu reuşeşte să secrete din varii motive", a spus dr. Pascu Bogdan, miercuri, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea.

De ce se nasc unii copii fără glandă tiroidă

"În ceea ce priveşte formarea, aceasta are o slabă legătură cu mama, mai mult se produce un efect în timpul formării glandei tiroide, însă capacitatea glandei tiroide de a secreta hormoni, are de multe ori şi cauze genetice.

Practic, la naştere, se face o înţepătură în călcâi şi se ia un spot de sânge şi mai departe se recoltează TSH ultrasensibil cu ajutorul căruia depistăm majoritatea cazurilor de hipotiroidism congenital.

Acest screening constă în două etape. Depistarea şi contactarea părinţilor. De multe ori există un fel de scurtcircuit în acest proces. Afecţiunea este perfect tratabilă, pentru că noi venim cu substituirea hormonală perfectă, însă poate avea urmări grave dacă nu este tratată repede", a precizat medicul.

Hipotiroidismul congenital, o boală cu urmări grave dacă nu este tratată

"Urmările sunt extrem de grave dacă nu se instituie tratament cât mai devreme. Tulburările neurologice pe care le laă această deprivare de hormoni tiroidieni poate avea consecinţe grave asupra copilului. Practic, acesta nu mai are achiziţii nici motorii, nici cognitive.

Un copil de un an care nu primeşte tratament pentru două, trei luni de la naştere, poate avea o vârstă neurologică de 4-5 luni. De cele mai multe ori, acest copil nu se poate integra în societate.

Tratamentul este unul de subtituire pentru toată viaţa. Partea bună este că odată tratat, evoluţia copilului este una normală", a mai explicat medicul.

Semnele hipotiroidisimului la copii care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi

"Un copil cu hipertiroidism congenital este un copil cu un icter prelungit, cu nişte trăsături faciale şterse, apetit scăzut, cu constipaţie, limba este foarte mare, cu hernie ombilicală. Sunt multe semne, însă cel mai uşor de observat este că cel mic nu ia în greutate", a mai spus dr. Bogdan Pascu.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close