Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Enterocolita, boala care îți poate da complet vacanța peste cap. Dr. Moroti: ”Ne poate pune viața în pericol!”

Enterocolita, boala care îți poate da complet vacanța peste cap. Dr. Moroti: ”Ne poate pune viața în pericol!”

Este perioada concediilor și trebuie să fim atenți la ce consumăm atunci când mergem în vacanță, astfel încât să nu o dăm cu totul peste cap. Tocmai de aceea, medicul infecționist Ruxandra Moroti a povestit, la Antena 3, care sunt simptomele enterocolitei și cum trebuie tratată, atunci când suntem în deplasare.

Enterocolita, boala care îți poate da complet vacanța peste cap. Dr. Moroti: ”Ne poate pune viața în pericol!”
de Andreea Cigolea    |    30 Iul 2021   •   09:31

”Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău. 

Simptomele enterocolitei

Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3. 

”Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă. 

Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase…

O femeie gravidă, în timpul călătoriei, trebuie să se ferească de a consuma alimente de origine animală, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru că acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelușul. La ce alimente mă refer în mod special? La acele delicatese din carne, din lapte, acele brânzeturi cu mucegaiuri și nu produse de fast food!

O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a mai explicat medicul. 

Tratamentul enterocolitei

 Ar trebui să avem o trusă de călătorie la noi, în care să avem săruri de rehidratare orală, diosmectită, praful acela argilos care, ingerat, duce totul la vale, toxine și microbi și ne ajută să golim intestinul. Putem să avem o rifaximină, care este un antibiotic neresorbabil intestinal și putem să avem azitromicină, dar doar la sfatul medicului specialist. 

Ce mai putem face? Să consumăm probiotice pe timpul deplasării. Ori din cutie, ori din iaurt. Și încă ceva. Hidratați-vă corect! 

Ar trebui să ținem și un regim. Știe toată lumea că zeama de orez, orezul este un bun aliment pentru a ne drege de diaree. Atenție! Acesta nu trebuie reîncălzit! În momentul în care este reîncălzit se poate lua și o toxină care se dezvoltă acolo și care îți dă o a doua diaree.

Dintre fructe, banana coapte, nu banane verzi! Și mere coapte la cuptor... sunt cam singurele fructe permise în diaree. Și pâine prăjită. Și să nu vă abțineți de la sare! Pentru că sarea trebuie pusă la loc. Nu există regim fără sare în diaree”, a mai povestit medicul la rubrica Sfat de Sănătate

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate enterocolita
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close