Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Sindroame genetice care pot fi descoperite în sarcină. Dr. Botezatu: "Avortul, legal în România până la 14 săptămâni de sarcină"

Sindroame genetice care pot fi descoperite în sarcină. Dr. Botezatu: "Avortul, legal în România până la 14 săptămâni de sarcină"

Astăzi vorbim despre sindroamele genetice care pot fi descoperite în primul trimestru de sarcină. Ginecologul Radu Botezatu ne explică imediat și care sunt bolile pe care le poate lua o gravidă, afecțiuni care pot afecta grav și fătul sau care pot duce la malformații grave.

Sindroame genetice care pot fi descoperite în sarcină. Dr. Botezatu: "Avortul, legal în România până la 14 săptămâni de sarcină"
de Andreea Cigolea    |    12 Aug 2021   •   13:32

"Există anumite boli care pot fi contacte de mame şi care pot afecta fătul. Tocmai de aceea, se practică dispensarea gravidei şi de aceea, gravida trebuie să meargă de la începutul sarcinii şi până la final, pentru a se asigura că sarcina decurge normal.

Există anumite boli, iar cele mai frecvente sunt introduse în programul de screening de primul trimestru. Noi le verificăm de la începutul sarcinii, iar gravidele care nu au imunitate la aceste boli, sunt consiliate cum să procedeze pentru a se feri de ele. 

Cele trei pe care noi le testăm sunt rubeola, toxoplasma şi citomegalovirusul. Contactarea acestor boli pe timpul sarcinii poate duce la malformaţii fetale severe, iar unele dintre ele se pot solda cu decesul fătului în uter", precizează dr. Botezatu.

Down, Edwards, Patau, cele mai cunoscute sindroame care pot apărea în timpul sarcinii

 "Sunt sindroame genetice pe care noi le testăm în primul trimestru de sarcină. Acestea intră în programul de screening - Down, Edwards și Patau, cele 3 trisomii care sunt mai frecvente.

Fiecare gravidă, în jurul săptămânii 12, mai exact 11 și 14 săptămâni de sarcină efectuează o investigație care se numește morfologie fetală. Aceasta se asociază și cu un test de sânge care se numește bitest pentru a se calcula gradul de risc", explică medicul ginecolog. 

Avortul, legal în România până la 14 săptămâni de sarcină

"În cazul în care, acel risc este sub o anumită limită, înseamnă că acea gravidă are un risc crescut ca în uter să poarte un embrio, un făt cu un sindrom genetic. Atunci se recomandă investigaţii suplimentare. Apoi, gravida este în pusă în postura de a decide dacă îşi asumă creşterea unui copil cu sindrom genetic. 

Mai există şi situaţii în care aceste sindroame sunt incompatibile cu viaţa, precum trisomia 18. Malformaţiile sunt atât de grave la nivel cardiac, încât fătul trăieşte efectiv foarte puţin sau moare în al treilea trimestru de sarcină. Pentru a nu se ajunge până acolo, se recomandă întreruperea sarcinii mai devreme" precizează dr. Botezatu.

Dr. Botezatu: " În medicină, există şi o porţiune a hazardului "

"Este absolut normal ca atunci când se naşte un copil cu o problemă să cauţi în primul rând, o explicaţie, şi, negăsind una, să cauţi un vinovat. Este o reacţie firească, omenească. Ceea ce trebuie să ştim este că, în medicină, există şi o porţiune a hazardului, o posibilitatea în care lucrurile să nu meargă aşa cum ne-am dorit. 

În aceste situații, nu este de vină nici pacienta, nici partenerul, nici medicul. Există și sindroame genetice care se descoperă abia la naștere. 

Există foarte multe situații în care pot apărea aceste sindroame în viața uterină. Dacă ne-am apuca să le testăm pe toate, ar fi un cost mult prea mare și nimeni nu și le-ar permite", mai spune medicul.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close