Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Complicaţiile vezicii dureroase. Dr. Chirculescu: "E o boală care nu se vindecă, ușor de recunoscut"

Complicaţiile vezicii dureroase. Dr. Chirculescu: "E o boală care nu se vindecă, ușor de recunoscut"

Astăzi vedem cum se manifestă sindromul vezicii dureroase. Ginecologul Bogdan Chirculescu ne explică care sunt simptomele cistitei şi mai ales dacă o putem preveni.

Complicaţiile vezicii dureroase. Dr. Chirculescu: "E o boală care nu se vindecă, ușor de recunoscut"
de Andreea Cigolea    |    20 Iul 2021   •   11:33

Bogdan Chirculescu, medic specialist obstretică-ginecologie, a vorbit în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3, despre cauzele apariției sindromului vezicii dureroase, dar și care sunt simptomele care ar trebui să ne pună pe gânduri.

"Cauzele cistitei în general sunt cauze infecțioase, iar dacă ne referim la sindromul vezicii dureroase, vorbim despre așa zisa cistită interstițială prin care nu avem componentă infecțioasă, bacteriană care să producă leziuni ale vezicii prin atacul direct al bacteriilor.

Cauza exactă a cistitei interstițiale sau a vezicii dureroase este necunoscută. S-au dezvoltat mai multe teorii, dar niciuna nu a dovedit exact etimologia acestei patologii", precizează dr. Bogdan Chirculescu.

Frecvența crescută la urinat şi durerea, simptomelele vezicii dureroase

"Simptomatologia este destul de facilă și ușor de recunoscut. Pacientele se plâng de durere care se dezvoltă în abdomenul inferior sau rectopubian. 

Durerea la urinare sau arsura, frecvenţa crescută la urinat sau imperiozitatea micţională, se numără printre cele mai des întâlnite simptome pe care le poate dezvolta un pacient cu această patologie.

Complicațiile sunt mai mult legate de viața socială a pacientei. Pacientele tind să nu mai aibă viață socială, acestea fiind nevoite să petreacă mai mult timp acasă, lângă toaletă", spune medicul.

Sindromul vezicii dureroase se vindecă

"Sindromul vezicii dureroase se vindecă. Sigur, avem şi situaţii grave în care greu putem controla această boală, dar de cele mai multe ori, reuşim să o controlăm cu diverse intervenţii terapeutice. 

Putem vorbi şi de o oarecare predispoziţie, dacă ne gândim că sunt o anumită categorie de paciente care dezvoltă boala episodic, pasager şi atunci putem identifica anumiţi factori declanşatori. 

Anumite alimente şi băuturi pot duce la o formă acută, chiar agresivă a bolii, cum ar fi alcoolul, fumatul, mezelurile, carnea procesată, mâncărurile picante sau băuturile acidulate. 

Este prin definiţie o boală cronică. Neştiind cauza exactă, nu putem vorbi de prevenţie etimologică specializată, mai degrabă prin amânarea sau anularea episoadelor de acutizare prin a ne feri de anumiţi factori declanşatori. Nu ne vindecăm niciodată, dar o putem ţine sub control", atrage atenţia dr. Chirculescu. 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close