Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Digitalizarea în stomatologie: Cum ajută tehnologia la viitorul proiect al zâmbetului final

Digitalizarea în stomatologie: Cum ajută tehnologia la viitorul proiect al zâmbetului final

Stomatologia este o activitate în continuă actualizare medicala și tehnologică, de aceea, în toate ariile ei digitalul a eficientizat activitatea zilnică prin aparatura în continuă transformare. Doctor Nuțu Toader, medic stomatolog, ne povestește despre digitalizarea în stomatologie.

Digitalizarea în stomatologie: Cum ajută tehnologia la viitorul proiect al zâmbetului final
de Andreea Cigolea    |    13 Iul 2021   •   09:39

Digitalizarea în stomatologie ne ajută încă de la prima şedinţă când toate datele pentru crearea unui plan de tratament sunt urcate într-o platformă de tip cloud, în aşa fel încât accesul echipei medicale să fie cât mai facil. Comunicarea şi planificarea unui tratament devin astfel mai eficiente indiferent de complexitatea cazului.

Ce este digital la o primă şedinţă?

Încă de la prima şedinţă aproape totul este digital: investigaţiile radiologice sunt digitale, fiind de o calitate net superioară, amprenta digitală care înlocuieşte amprenta clasică - destul de neplăcută pentru pacient, iar pentru medic este mult mai rapidă şi fără erori.   

Cu ajutorul digitalizării, se poate planifica şi apoi transpune fizic în gura pacientului viitorul proiect al zâmbetului final. IT-ul şi-a făcut loc inclusiv în stomatologie cu ajutorul unui soft cu inteligenţă artificială, pe baza unui 2D al zâmbetului final şi cu ajutorul imprimantei 3D se poate transpune fizic gura pacientului, se poate şti încă de la început, înainte de a se băga freza, unde se va ajunge într-un final, cum va arăta.

Avantajele digitalizării în chirurgia stomatologică 

Digitalizarea ajută la planificarea viitoarelor implanturi, la inserţia lor, încât să coincidă cu acel proiect al zâmbetului final, creându-se un ghid chirurgical care nu permite devierea, ci poziţionarea ideală.

Cu ajutorul laboratorului digital se pot crea ghidurile digitale pentru inserţia implantului, ghidul chirurgical pentru modelarea gingivală, tot felul de dispozitive pentru relaxarea musculară atunci când sunt de făcut reabilitări totale. 

La final, o asemenea lucrare efectuată cu ajutorul digitalizării arată perfect dar natural, Hollywood smile, însă sănătos şi în armonie cu trăsăturile naturale ale feţei pacientului. 

Mai trebuie spus că prin intermediul unei aplicaţii pe telefonul mobil pacietul are acces la dosarul său digital şi inclusiv la proiectul său de arhitectură al noului zâmbet. 

  

×
Subiecte în articol: stomatologie digitală Nuțu Toader
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close