Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Dr. Cristian Băicuş, despre tratamentele controversate în COVID: "Studiile nu atestă că Arbidol salvează vieţi"

Dr. Cristian Băicuş, despre tratamentele controversate în COVID: "Studiile nu atestă că Arbidol salvează vieţi"

Astăzi vedem cât de rău fac antibioticele în tratamentul COVID. Prof. dr. Cristian Băicuș ne explică pe îndelete tot ce este necesar să ştim despre acest subiect, dar aflăm şi care sunt primii paşi pe care trebuie să îi facem acum, din prima clipă în care aflăm că suntem infectaţi cu SARS CoV-2.

Dr. Cristian Băicuş, despre tratamentele controversate în COVID: "Studiile nu atestă că Arbidol salvează vieţi"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    03 Noi 2021   •   11:37

"Pacientul trebuie să ajungă cât poate de repede la spital, atunci când a apărut insuficienţa respiratorie. De cele mai multe ori, ei nu simt.

Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen", a spus, miercuri, prof. dr. Cristian Băicuş, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Măsurarea corectă a saturaţiei

"La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă.

Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni", a mai spus medicul.

Nu există tratamente minune, dar există tratamente care scad mortabilitatea

"La 100 de pacienţi trataţi cu dexametazonă, cinci au fost salvaţi. Vorbim de 100 de pacienţi cu formă gravă. Mai sunt şi alte tratamente virale pe care le ştim, cum sunt Remdesivir, Favipiravir, Arbidol, dar nu au studii care să ateste că salvează vieţi. 

La Remdesivir sunt studii serioase, care atestă că sunt bine făcute, însă şi acesta scade durata infecţiei, nu salvează viaţa. 

Tratamentul cu anticorpi monoclonali mai este altă metodă, dar nu este pentru toată lumea.

Dacă ai factori de risc, ar trebui să mergi la spital. Există în spitale, mai ales la camera de gardă aceşti anticorpi monoclonali", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close