Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Facturile la căldură vor exploda, subvențiile ar putea dispărea. Gabriela Firea: Pot apărea drame/ Pregătiri de iarnă la Primăria Capitalei

Facturile la căldură vor exploda, subvențiile ar putea dispărea. Gabriela Firea: Pot apărea drame/ Pregătiri de iarnă la Primăria Capitalei

Facturile la căldură vor exploda, subvențiile ar putea dispărea. Gabriela Firea: Pot apărea drame/ Pregătiri de iarnă la Primăria Capitalei
de M.Z.    |    30 Oct 2017   •   22:28

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a fost invitată luni, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, unde a făcut anunțuri de ultimă oră.


Despre achiziția autobuzelor: ”este o situație valabiliă în toata țara, dar aici simțim mai intens achiziția de autobuze. 400 de autobuze Euro 6 și 100 de tramvaie, 100 de troileibuze electrice, dar au fost depuse mai multe contestatii și deocamdată s-a suspendat. S-a dovedit că primăria a avut dreptate, iar licitatiția a fost contestată doar pentru a șicana”, a spus Firea. 

”De câteva luni de zile suntem blocați cu această contestație. Oricine poate să facă această contestație și, astfel, ne blochează. Problema este că se pierde timp. Trebuie să fie modificată legislația în domeniul achizițiilor, să fie suplă, transparentă. Să nu stai ani de zile.

Pe 2 noiembrie se reia licitația”, a anunțat Firea.

”În plus, o altă situație grea: riști să rămâi cu banii în cont și nu reușești să aduci serviciile de bună calitate pe care și le doresc cetățenii. Sunt interesere financiare foarte mari. Dar este posibil să aibă tangențe și cu politicul”, a precizat Gabriela Firea.

”Practic, au vrut sa modificăm caietul de sarcini. Joi se reia licitația și în 25 de zile se va rezultatul, dacă nu vor fi alte contestații”, a continuat Firea.

Despre factura la căldură: 

”Solicitarea UE e ca din aprilie România să renunțe la această subvenție. Dar cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare până în 2021, când se va elimina și bonusul de progenerare.

S-ar putea crea cazuri sociale grave, chiar drame, în unele zone”, a atras atenția primarul Gabriela Firea.

”Eu am vorbit astăzi cu Toma Petcu, ministrul Energiei, care mi-a spus, de asemenea, că va discuta cu ministrul Dezvoltării, cu viceprim-ministrul Paul Stănescu, de asemenea, cu domnul prim-ministru pentru a trimite deja o scrisoare în care să informeze asupra faptului că România nu e pregătită în acest moment să elimine total subvenţia pentru energie termică atât în ceea ce priveşte subvenţia acordată de autorităţile locale, cât şi subvenţia acordată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi să se amâne, practic, să se proroge acest calendar”.

Citiți și Avertisment extrem de dur: Facturile la căldură vor exploda

Bucureștenii nu vor simți scumpirea la căldură în această iarnă

”Nu va fi simțită de bucureșteni majorarea.

Eliminarea subvenției care ar determina ca multe familii din țară să fie în imposibilitatea de a-și plăti întreținerea, sunt convinsă că guvernul va face unele demersuri în acest sens”, a spus primarul Capitalei.

Despre Centura Bucureștiului: ”Centura Capitalei va rămâne în continuare la Ministerul Transporturilor, solicitarea a fost respinsă”, a declarat Gabriela Firea.

Despre trafic: ”Anul acesta, aproape 50.000 de mașini noi s-au înmatriculat în Capitală. A fost o explozie după eliminarea timbrului de mediu, au venit și foarte multe rable din Europa”.

”Dacă se cumpără la nesfârșit second-hand, ce se va întâmpla cu poluarea din Capitală? Cred că trebuie să dam un exemplu: e bine că e putere de cumpărare, dar e bine să facem un echilibru între ce facem pentru noi ca familie și pentru oraș.

Avem un proiect pentru semaforizare inteligentă, iar activitatea acestei companii a noastră se va face simțită de la începutul anului.

Se vor construi noi parcări, atât în zona centrală, dar și în alte zone, la capetele de metrou”, a spus primarul Firea.

”Acum avem 1.000 de autobuze, 300 stau în garaj, doar 700 sunt în teren. Noi, de calitate, care oferă condiții, ca vara să nu se mai moară de cald, vor avea și aer condiționat, TV.

Vom avea tichet unic de călătorie București-Ilfov, este o mare realizare pe care o pregătim de ceva timp și va fi implementată în scut timp.

De asemenea, ghișeele în care lucrează doamnele în condiții insalubre vor dispărea și vor apărea automate de tichete. Sunt lucuri care trebuiau făcute poate acum câțiva ani, dar nu ne mai plângem”, a primis Gabriela Firea.

Pregătiri de iarnă la Primăria Capitalei

”Îi asigur încă o dată pe bucureșteni, pe studenți, că nu se pune problema să avem o dificultate din acest punct de vedere. Nu există niciun pericol să nu fie furnizată apă caldă sau căldură în București. Posibil să mai apară anumite varii, dar vor fi tratate, pentru ca cetățenii să sufere cât mai puțin.

Achiziționăm în premieră în București, mașini de topit zăpada și mașini care să degajeze zăpada de pe trotuare”, a subliniat Firea.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close