Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Florin Cîțu nu era singur în mașină în momentul în care a condus băut în SUA. Document exclusiv

Florin Cîțu nu era singur în mașină în momentul în care a condus băut în SUA. Document exclusiv

Mihai Gâdea a prezentat, marți, în exclusivitate la Sinteza zilei, documentul arestării premierului Florin Cîțu în SUA.

Florin Cîțu nu era singur în mașină în momentul în care a condus băut în SUA. Document exclusiv
Sursa foto: hepta
de Gabriel Dano    |    24 Aug 2021   •   23:11

Astfel, potrivit documentului, Florin Cîțu se afla la volan sub influența alcoolului, nu consumase narcotice, nu s-a opus arestării și nu avea asupra sa armă. De asemenea, în documentul întocmit după arestarea premierului, care avea pe atunci 28 de ani, se specifică clar că acesta nu mai fusese arestat înainte de acest incident.

Însă, din document, reiese și că Florin Cîțu nu era singur în autoturism în momentul în care a fost reținut de polițiști. Alături de acesta se mai aflau încă doi pasageri.

sursa: Antena 3/ Sinteza Zilei

"Aș vrea să vedem dacă era singur în mașină - colegii mei au decupat porțiunea documentului, pentru că nu era singur în mașină. Erau doi bărbați neidentificați în mașină, Deci nu era singur, erau trei persoane în mașină. Acestea sunt noutățile majore: faptul că acesta consumase doar alcool, nu sunt narcotice, scrie foarte clar în acest raport al arestării, nu s-a opus arestării, nu au fost evenimente deosebite și mai erau două persoane în mașină la momentul arestării", a spus Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei.

În documentele cu privire la dosarul premierului Florin Cîțu care a condus, în urmă cu 20 de ani, în Statele Unite, sub influența alcoolului, apar și alte detalii interesante.

Mașina Ford Probe roșie mergea de pe-o parte pe alta a drumului, inculpatul Cîțu mirosea a băuturi alcoolice, a recunoscut că a băut, avea ochii injectați și umezi. Cîțu avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0.161, limita legală fiind de 0.08.

Autoritățile americane notează în plângerea și declarația pe propria răspundere, întocmite în data de 3 decembrie 2000, că la ora 02:08, Florin Vasile Cîțu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, orașul Ames, din Comitatul Story, conducând o mașină sub influența băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0.100 (Blood Alcohol Content peste 0.100).

Inculpatul Florin Vasile Cîțu este acuzat oficial de infracțiunea de „conducere sub influență” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secțiunii 312J.2 litera 1a și 1b din Codul Penal al Iowa din 1999. Litera 1a se referă la conducere sub influența unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau a unei combinații de astfel de substanțe iar litera 1b se referă la prezența unei concentrații de alcool de 0.08 sau mai mari.

„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roșu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce mașina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de  călătorie. Mașina Probe nu a menținut o viteză constantă (fluctua între 32 și 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice și a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectați și umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster și acesta a înregistrat un BAC de 0.161”, descriu autoritățile din Iowa ce au găsit la fața locului. 

Limita legală a Blood Alcohol Content potrivit Codului Penal din Iowa este de 0.08.

3 decembrie 2003. Inculpatul Florin Cîțu este luat în custodia autorităților americane

Inculpatul Florin Cîțu  a fost informat, pe data de 3 decembrie, cu privire la drepturile sale și a primit o copie a plângerii la adresa lui. Totodată, în aceeași dată, acesta a fost luat în custodia autorităților americane și este plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecțional pentru Programul de Eliberare Preliminară.

Potrivit autorităților americane, s-a stabilit asupra actualului premier o cauțiune de 1950 de dolari, care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîțu nu avea nici cash, nici garanții.

De asemenea, potrivit documentului, Cîțu avea dreptul să ceară revizuirea cauțiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîțu se stabilește pe 18 decembrie 2000.

14 decembrie 2000: Procurorul american formulează oficial acuzațiile la adresa lui Florin Cîțu

Timothy C. Meals, procurorul din Story County, Iowa, în numele autorității statului Iowa îl acuză oficial pe Florin Vasile Câțu de infracțiunea de conducere sub influență ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală: „Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secțiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârșit: conducerea unui autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influența unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinație de astfel de substanțe sau în timp ce avea o concentrație de alcool de 0.10 sau mai mare”.

Procurorul Timothy C. Meals susține în document că în acest caz are suficiente dovezi prin care să se ajungă la o condamnare. Procurorul arată că o cauțiune fusese deja stabilită în acest sens.

27 -28 decembrie 2000: Florin Cîțu nu se mai prezintă în fața judecătorului. Plecase în România pentru sărbătorile de Crăciun

Florin Cîțu trebuia să se prezinte în fața Tribunalului Districtual din Comitatul Story din Iowa pe data de 27 decembrie 2000, la ora 13:00. Acesta nu se prezintă însă, deoarecele plecase în România pentru vacanța de Crăciun. A fost prezent doar avocatul acestuia, Gerald Moothart, care depune o cerere pentru o nouă audiere clientului său în fața instanței americane având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA, scrie Aleph News

„Inculpatul este absolvent al Iowa State University și s-a întors în țara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”. Ca atare, Cîțu semnează cererea prin care solicită judecătorului ca să fie audiat pe 8 ianuarie 2001.

A doua zi, pe 28 decembrie 2001, judecătorul Steven P. Van Marel este de acord cu cererea inculpatului Florin Cîțu.

6 – 8 ianuarie 2001: Revenit în SUA, inculpatul Florin Cîțu pledează ca nevinovat 

În data de 6 ianuarie, Florin Cîțu decide să pledeze nevinovat în fața instanței americane, în legătură cu acuzațiile aduse (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, violarea secțiuni 321J.2 din Codul Penal al Iowa (1999), Serious Misdemenor) și cere un proces rapid.

Pe 8 ianuarie 2001, același inculpat Florin Cîțu, reprezentat de avocatul Gerald Moothart, decide să se ia la trântă cu autoritățile americane cerând în fața instanței, printr-o nouă cerere semnată, ca procurorii să-i pună la dispoziție toate probele din dosar: declarațiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reținute de procurori la percheziție, orice informație deținută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentația prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofițerilor de la fața locului, numele informatorilor folosiți în ancheta împotriva lui, înregistrări audio, video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa.

Tot pe 8 ianuarie 2001, judecătorul Thomas R.Hronek stabilește că Florin Cîțu urmează să apară în fața Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineața, dar în același timp acesta stabilește și un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după amiaza, având în vedere că inculpatul Cîțu trebuie să își reafirme nevinovăția sau vinovăția. Dacă inculpatul nu se prezintă la „pretrail”, va fi emis un mandat de arestare, se arată în documentul semnat de judecătorul Thomas R.Hronek.

18-24 ianuarie 2001: Centrul comunitar din Des Moines confirmă că Florin Cîțu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan

Potrivit unei scrisori a Centrului comunitar din Des Moines, aflată în dosarul instanței, Florin Vasile Cîțu a terminat, pe 18 ianuarie 2001, cu succes programul de 12 ore împotriva alcoolului la volan „Drinking Drivers Program”. Cooordonatorul programului de educație împotriva băutului la volan, Lois Keister, transmite instanței americane că un raport de finalizare a cursului va fi trimis și studentului luna următoare.

Pe 24 ianuarie 2001, și Florin Cîțu, prin avocatul său, Gerlad Moothart, informează instanța că a finalizat cu succes Programul împotriva alcoolului la volan așa cum arăta și scrisoarea de la Centrul comunitar pe care o și atașează informării lui către instanță.

23 februarie 2001: Florin Cîțu se răzgândește și informează instanța că face un acord de recunoaștere a vinovăției

Pe 23 februarie 2001, Florin Cîțu depune la instanța americană, tot prin avocatul său, Gerald Moothart, o așa numită „moțiune de arestare hotărârii”. Adică cere instanței ca să nu fie pronunțată nicio hotârâre cu privire la cazul său. Și asta pentru că în aceeași zi, Florin Cîțu depune în fața instanței acordul de recunoaștere a vinovăției sale.

Cîțu a transmis a scrisoare instanței în care spune că înțelege că pedeapsa maximă pentru infracțiunea comisă este de 1000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă și-ar instala în mașină un dispozitiv de pornire a mașinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat, și ar face dovada acestei instalări în fața instanței, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.

Acesta mai spune ce este de acord ca instanța să îi ceară să facă muncă neplătită în folosul comunității și că există o pedeapsă minimă de închisoare cu executare sau trimiterea sa la un centru de corecție comunitar pentru 48 de ore, cu excepția cazului în care este eligibil la o pedeapsă amânată, cu suspendare sau sub probațiune.

Cîțu scrie instanței că înțelege că judecătorul îl poate trimite la un curs împotriva alcoolului la volan, că acesta poate să-i impună să-și facă o evaluare a „abuzului de substanțe”, să urmeze recomandările date, și poate chiar să-l bage într-un program de prevenire a „abuzului de substanțe” în vederea educării.

De asemenea, Cîțu susține că înțelege că trebuie să finalizeze o evaluare a „abuzului de substanțe”, pe cheltuiala sa, înainte de a se da decizia instanței.

Mai mult, acesta scrie că în cazul în care Departamentul de Transporturi nu i-a retras încă permisul de conducere, înțelege foarte bine că permisul său va fi revocat cel puțin 6 luni.

23 februarie 2001: „Pledez vinovat și înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”

„Pledând vinovat, înțeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”, scrie Florin Cîțu în acordul de recunoaștere în care susține că știe că nu va exista niciun fel de pedeapsă amânată.

Ca atare, Florin Cîțu în acordul de recunoaștere a vinovăției spune că se face vinovat de infracțiunea de conducere sub influență și este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa:

  • Să plătească o amendă de 1000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%;
  • Încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare;
  • Plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri);
  • Evaluarea Abuzului de Substanțe;
  • Va plăti toate cheltuielile judiciare.

Florin Cîțu recunoaște în documentul semnat și prezentat instanței americane că. pe 3 decembrie 2000, pe teritoriul statului Iowa, a săvârșit infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor sau a unei combinații” și a avut o concentrație de alcool de peste 0.100 sau chiar mai mare.

„Din moment ce am încălcat Secțiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înțeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanțe și până nu când trimit rezultatele către instanță. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanțe. Am citit evaluarea și recomandările care o conțin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanțe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidențial. Cer instanței să accepte această recunoaștere a vinovăției”, scrie și semnează inculpatul Florin Cîțu pe 23 februarie 2001.

Acordul de recunoaștere a vinovăției este însoțit și de un memorandum de recunoaștere făcut cu procurorul Timothy Meals, act transmis instanței americane pe 26 februarie 2001, potrivit Aleph News

26 februarie 2001. Judecătorul pronunță decizia de condamnare a lui Florin Cîțu

Acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de Florin Cîțu și înțelegerea sa cu procurorul Timothy Meals ajung în instanța americană pe 26 februarie 2001, când la ora 9 dimineața era stabilită și pronunțarea sentinței.

Judecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, spune în document că acceptă acordul și stabilește următoarele în decizia de condamnare:

„Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influență pentru că a încălcat Secțiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, așa cum arată evidența din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri) și costurile judiciare.

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare și cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Șerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.

Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera și masa legate de încarcerare (Secțiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).

Inculpatul este informat că instanța poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanței, la sfârșitul perioadei minime de neeligibilitate, o licență temporară restricționată eliberată în baza Codului din Iowa Secțiunea 321J.20.

Instanța constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanțe și a participat la orice tratament recomandat.

De asemenea, inculpatul a participat și a finalizat cu succes o școală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.

Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabilește în cuantum de 2500 de dolari” este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek.

Documentele puse la dispoziție de autoritățile judiciare americane nu arată că Florin Cîțu a formulat apel la condamnarea primită.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Florin Cîțu

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close