Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Marcel Ciolacu, despre noile măsuri sociale și economice. "Administrația centrală strânge cureaua, nu populația"

Marcel Ciolacu, despre noile măsuri sociale și economice. "Administrația centrală strânge cureaua, nu populația"

Marcel Ciolacu a venit cu precizări, la Antena 3, după deciziile luate de coaliția de guvernare în privința pensiilor, salariilor, ratelor la bănci și a angajărilor la stat. Potrivit liderului PSD, este pentru prima oară când „administrația centrală strânge cureaua, nu populația”.

Marcel Ciolacu, despre noile măsuri sociale și economice. "Administrația centrală strânge cureaua, nu populația"
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    23 Mai 2022   •   22:52

Despre creșterea salariilor bugetarilor: „Era o restanță a noastră cauzată de pandemie, ținând cont că pe primul trimestru avem cea mai mare creștere economică și cumva trebuia să găsim o soluție să transferăm creșterea economică să se vada și în buzunarele românilor”.

Despre ajutorul care va fi primit de pensionari: 'Se referă la aproape 3,5 milioane de pensionari. Este o măsură complementară fața de cea cu voucherele”.

„Am mai luat și măsuri în oglindă, de reducere a cheltuielilor. De fapt, e o reanalizare a cheltuielilor în interiorul fiecărui minister. Pentru prima oară administrația centrală strânge cureaua și nu populația. Toți acești bani se vor întoarce în economie prin consum”, a declarat Marcel Ciolacu, la "Sinteza Zilei".

Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

 Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie, anunță Guvernul.

Astfel, vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială. Vor fi suspendate angajările la stat începând cu 1 iulie. Un alt angajament ține de creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

Un alt angajament este accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Sintetizând este vorba despre:

-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.
 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu Sinteza Zilei
Parteneri
Accuweather, prognoza meteo pentru București. Când va ninge
x close