Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ministrul Muncii: „Nu am făcut transferul de contribuții pentru a crește salariile”

Ministrul Muncii: „Nu am făcut transferul de contribuții pentru a crește salariile”

Ministrul Muncii: „Nu am făcut transferul de contribuții pentru a crește salariile”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    09 Noi 2017   •   21:33

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat nu a fost o măsură luată pentru a crește salariile românilor, a declarat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

„Transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a fost cea mai bună soluție pe care am putut să o găsim ca să protejăm salariatul și să protejăm statul de unele companii care până acum nu au înțeles că au și obligații față de angajat și față de stat”, a spus ea.

Olguța Vasilescu: Nu am făcut acest transfer de contribuții pentru a crește salariile, noi ne-am asigurat doar că nu vor scădea

„Nu am făcut transferul de contribuții pentru a crește salariile. Salariile românilor cresc prin cu totul alte intrumente”, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

„Salariile cresc prin legea salarizării în ceea ce îi privește pe bugetari, prin hotărârile de Guvern care se dau anual de mărire a salariului minim pe economie. Sunt cu totul alte instrumente decât Codul Fiscal. Acest transfer de contribuții l-am făcut pentru a colecta mult mai mulți bani la buget”, a precizat ministrul Muncii, adăugând că salariul net nu scade în urma acestei schimbări.

Ministrul Muncii: Toată lumea care este în sistemul de pensii va avea de câștigat

Olguța Vasilescu a declarat că în 2018, prin trecerea contribuțiilor la angajat, contribuția la pilonul de pensii pentru un salariu mediu crește cu 20,2%.

„Vor fi pensii mult mai mari, vom avea un sistem sustenabil de pensii. Acum completează statul în fiecare an cu o sumă de peste 15 miliarde. Nu va mai fi nevoie să se întâmple asta după ce Codul Fiscal va intra în vigoare. Noi estimăm că anul viitor vom avea un deficit pe fondul de pensii de doar patru miliarde față de 19 cât este în prezent și urmează să fie eliminat complet în anii următori”, a explicat ministrul.

Ministrul a precizat că, în prezent, sunt peste două milioane de angajaţi pentru care nu se plătesc contribuţiile de către angajator şi peste 150.000 de firme care nu fac aceste plăţi.

Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plăţii TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei.

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close