Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Ministrul Tudorel Toader scoate pragul de la abuzul în serviciu: „Judecătorul are libertatea de apreciere”

Ministrul Tudorel Toader scoate pragul de la abuzul în serviciu: „Judecătorul are libertatea de apreciere”

Ministrul Tudorel Toader scoate pragul de la abuzul în serviciu: „Judecătorul are libertatea de apreciere”
04 Apr 2017   •   09:10

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală revine pe masa Guvernului. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat luni seară, la Sinteza Zilei, că intenţionează să elimine din lege pragul de la care abuzul în serviciu este considerat infracţiune. 

"Avem în acel proiect de lege şi propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, ştiu bine şi considerentele", a declarat Tudorel Toader al Antena 3. 

Tudorel Toader a adăugat că prin acest lucru i se lasă judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecinţă păgubitoare este infracţiune sau nu. 

"De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca iniţiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR", a spus ministrul Justiţiei. 


 

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close