Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Stirile de dimineata Prefectul Alin Stoica susține că Bucureștiul nu va fi carantinat de Paște

Prefectul Alin Stoica susține că Bucureștiul nu va fi carantinat de Paște

Prefectul Capitalei a oferit o serie de precizări cu privire la noile reguli de carantinare a localităților. Alin Stoica anunță că nu va fi carantină de Paște.

Prefectul Alin Stoica susține că Bucureștiul nu va fi carantinat de Paște
Sursa foto: Agerpres
de Vlad Ungar    |    14 Apr 2021   •   08:48

Prefectul susține că la acest moment propuneri specialiștilor nu sunt în sensul carantinării. Totodată, el subliniază că restricțiile care sunt în vigoare funcționează extrem de bine, fiind și motivul pentru care rata de infectare în scădere.

"Nu contează ce doresc eu, contează care sunt propunerile specialiștilor, iar deocamdată propunerile specialiștilor nu sunt în sensul carantinării.

Și criteriile anterioare erau îndeplinite. Din punctul acesta de vedere, măsurile nu au fost de carantinare, au fost altele. Vedem, măsurile sunt aplicate, au fost prelungite sâmbătă în Comitetul pentru Situații de Urgență și ele funcționează pentru că rata de infectare scade. Sigur, este în continuare mare și presiune pe sistemul sanitar este mare, dar ele funcționează", a declarat Alina Stoica, pentru Atena 3.

Măsurile de carantinare pe weekend vor expira la data de 25 aprilie, chiar înainte de Paște. Atunci urmează să se reîntrunească Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. În acest context, prefectul Capitalei a fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care DPS și INSP vor recomanda carantinare, după noile criterii:

"Vom discuta toate propuneri în CMSU, chiar și pe aceasta dacă va exista. (...) După cum am spus de fiecare dată nu eu fac propuneri și nu Prefectura face propunerile medicale.

Întrebat dacă bucureștenii ar trebui să se aștepte la o carantină de Paști sau imediat după, prefectul a explicat că nu, pentru că actualele măsuri luate funcționează, având în vedere că indiceele de infectare scade.

"După cum arată acum lucrurile, nu. Nu s-au schimbat condițiile, autoritățile sanitare nu au recomandat o astfel de măsură, nu au luat în considerare și alți factori și cu siguranță, după cum am văzut Guvernul își dorește ca lucrurile să meargă pe acest făgaș, pe care deja suntem", a declarat prefectul Alin Stoica, pentru Antena 3.

Noi reguli pentru carantinarea localităților

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care sunt introduse noi reguli de carantinare a localităților. Printre criteriile luate acum în calcul se numără testele efectuate, rata de infectare, dar și gradul de ocupare a paturilor din unitățile medicale.

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial și este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Acesta introduce un punctaj, în baza unei grile și cu cât localitatea are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă, iar localitatea poate intra în carantină.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să fie carantinate în cazul în care ajung la 60 de puncte. Pentru restul localităților, decizia de carantinare se poate lua la pragul de 70 de puncte. 

Mai mult decât atât, rata de infectare, cumulată la 14 zile, de la care se poate intra în carantină este de 3 la o mie de locuitori, iar pentru ieșirea din carantină a localității este prevăzut un singur criteriu, mai exact ca rata de infectare să scadă sub 3 cazuri la mia de locuitori.

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori: minimum 60 de puncte

  • Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
  • Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
  • Rata de incidență cumulată în 14 zile
  • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
  • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
  • Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
  • Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor: minimum 70 de puncte:

  • Rata de incidență cumulată în 14 zile
  • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
  • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
  • Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
  •  Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ
×
Subiecte în articol: prefect București carantinare
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close