Antena 3 CNN Externe A treia zi de război în Libia - 40 de persoane ucise, 300 rănite. Apar probleme între ţările occidentale

A treia zi de război în Libia - 40 de persoane ucise, 300 rănite. Apar probleme între ţările occidentale

A treia zi de război în Libia - 40 de persoane ucise, 300 rănite. Apar probleme între ţările occidentale
Sursa foto: Foto: goodmenproject.com
21 Mar 2011   •   12:06
Update 21:45 - Ministrul italian al Afacerilor Externe a pledat ca NATO să preia comanda operaţiunilor din Libia. Franco Frattini a declarat că, altfel, Roma ar putea să nu mai autorizeze utilizarea bazelor sale aeriene, conform AFP.

Update 21:15
– Rebelii din oraşul Misrata anunţă că cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi peste 300 rănite de forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi, conform AFP. Un medic din oraş a adăugat: „Încă mai primim.”

Update 20:20 - Avioanele norvegiene trimise către Libia vor începe misiunea doar după ce va fi rezolvată problema comandamentului, conform AFP. „Participarea lor la operaţiune va trebui să aştepte noi ordine şi presupune să fie creat un sistem de comandament. Acest lucru va dura mai multe zile”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo.

Update 19:05
Un detaşament de patru avioane de vânătoare belgiene de tip F-16 au o primă misiune în cadrul intervenţiei din Libia, a anunţat în faţa Parlamentului belgian ministrul Apărării, Pieter De Crem, citat de AFP.
 
"Această operaţiune este în prezent în curs, cu o primă misiune care tocmai a fost lansată la puţin timp după ora 15.00 (16.00, ora României). Avioanele respectă "reguli de angajament specifice pentru a permite protecţia populaţiei civile", a explicat Pieter De Crem, ministrul belgian al Apărării

Update 18:00
– Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a declarat luni că interveţia din Libia este „un succes” pentru moment, iar NATO este „dispusă să vină în sprijin în câteva zile”. Acesta a adăugat că civilii din Benghazi au fost salvaţi, conform AFP.

Consiliul de Securitate al ONU va avea, luni, o reuniune cu uşile închise, pentru a discuta situaţia din Libia, în contextul criticilor aduse de Rusia rezoluţiei privind intervenţia militară dar şi refuzul Germaniei de a participa la operaţiunile militare.

Update 16:50
- Spania şi Norvegia se alătură efortului militar îndreptat spre Muammar Gaddafi. Două avioane de vânătoare F-18 spaniole au decolat de la baza italiană din Sardinia, însoţite de un Boeing 707 pentru alimentare în zbor. De asemenea, alte şase avioane F-16 aparţinând Norvegiei au decolat din nordul ţării cu aceeaşi ţintă, conform AFP

Colonelul Muammar Gaddafi ar putea fi ucis de lovituri aeriene, în cazul în care nu există riscuri pentru civili, a declarat, duminică, secretarul de stat al Apărării, Liam Fox, informează The Telegraph.

Liam Fox a spus că forţele de coaliţie nu ar fi pornite pe ideea unui atac, dar a refuzat să se pronunţe clar cu privire la acest aspect. Miniştrii spun că îşi doresc o acţiune militară în ţară, care să ducă la eliminarea dictatorului libian.

În urmă cu opt ani, forţele americane au lansat un război în Irak, pentru a "decapita" regimul, însă acţiunea s-a soldat cu o încercare nereuşită de asasinare a lui Saddam Hussein şi a membrilor familiei sale. 

Clădire administrativă de la vila lui Gaddafi, distrusă


Capitala Libiei a fost, în noaptea de duminică spre luni, ţinta raidurilor coaliţiei internaţionale împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. O rachetă a distrus un imobil din incinta reşedinţei liderului libian. Acesta nu a fost rănit dar, potrivit analiştilor, atacul a fost menit să-l facă să înţeleagă că trebuie să cedeze. Gaddafi nu pare să fi înţeles mesajul deoarece îşi sfidează adversarii în continuare şi îi ameninţă cu "un război îndelungat".

Salvele anti-aeriene şi exploziile au luminat din nou cerul capitalei libiene. Ţinta a fost chiar reşedinţa lui Muammar Gaddafi. La doar câteva zeci de metri de cortul liderului libian o clădire a fost spulberată de o rachetă.

Zeci de adepţi ai lui Gaddafi au înconjurat imediat reşedinţa, oferindu-se, de bunăvoie, să fie scuturi umane.

Surse ale coaliţiei au precizat că imobilul distrus adăpostea un centru de comandă şi de control al forţelor armate. Atacul şi-a propus, fără îndoială, să-l avertizeze pe Gaddafi că nu mai este în siguranţă nici măcar la el acasă.

În speranţa unei diversiuni, regimul lui Gaddafi a proclamat o nouă încetare a focului. Dar, potrivit Casei Albe, forţele sale au încălcat-o imediat după aceea.

×
Subiecte în articol: gaddafi Marea Britanie ucidere civili
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close