Antena 3 CNN Externe A vrut să salveze vieți, dar asta l-a ucis. Tânăr microbiolog, mort în urma contaminării cu bacteria pe care o cerceta

A vrut să salveze vieți, dar asta l-a ucis. Tânăr microbiolog, mort în urma contaminării cu bacteria pe care o cerceta

A vrut să salveze vieți, dar asta l-a ucis. Tânăr microbiolog, mort în urma contaminării cu bacteria pe care o cerceta
Sursa foto: Foto: bioweb.uwlax.edu
07 Mai 2012   •   14:04

Un tânăr microbiolog american a decedat în mai puţin de 24 de ore de la contaminarea accidentală cu bacteria pe care o studia în laboratorul său, scrie news.sciencemag.org.

Richard Din, în vârstă de 25 de ani, era microbiolog în laboratorul Centrului Medical pentru veterani (VA) din San Francisco, California. Acesta a murit în data de 28 aprilie în urma unei infecții meningococice, însă despre moartea s-a aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute.

În seara dinaintea morţii, el s-a simţit foarte rău, având dureri puternice de cap şi stări de greaţă, iar către dimineaţă starea sa de sănătate s-a deteriorat. Prietenii l-au dus la spital, unde a decedat la nici 17 ore de la debutul primelor simptome ale bolii.

Şeful Departamentului de boli infecţioase de la centrul amintit, Harry Lampiris, a indicat că acesta se ocupa de cercetarea Neisseria meningitidis - o bacterie care cauzează anual în SUA aproximativ o mie de cazuri de meningită şi ucide aproximativ 75 de persoane pe an.

Singura cale de salvare în astfel de cazuri este administrarea unui antibiotic imediat după primele simptome ale infecţiei. Vaccinuri împotriva mai multor tulpini ale acestei bacterii au fost create încă în anii 1960 ai secolului trecut, însă nu există încă un vaccin împotriva tulpinei B, cu care lucra Din.

Dezvoltarea unui astfel de vaccin era obiectivul final al cercetării de care se ocupa el, a indicat Harry Lampiris, care nu îşi explică faptul cum de acesta a putut să se infecteze în condiţiile în care au fost respectate toate măsurile de precauţie, iar în laborator nu au fost până acum descoperite urme de contaminare cu bacteria amintită, defecte ale echipamentelor sau probleme la costumele de protecţie.

Nu cu mult timp în urmă, în SUA au fost descoperite mai multe bacterii rezistente la antibioticele cunoscute la ora actuală. Desprea acestea comunitatea ştiinţifică credea că au dispărut 4 milioane de ani în urmă.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close