Antena 3 CNN Externe Adrian Severin: Birocraţia CE a dus la o reacţie slabă la acţiunile Moldovei

Adrian Severin: Birocraţia CE a dus la o reacţie slabă la acţiunile Moldovei

Adrian Severin: Birocraţia CE a dus la o reacţie slabă la acţiunile Moldovei
Sursa foto: adrian severin
16 Apr 2009   •   23:15

Reacţia Comisiei Europene la evenimentele din Republica Moldova a fost una slabă din diverse motive, printre care caracterul greoi şi birocratic în care funcţionează executivul UE şi faptul că nu există un mecanism de politică externă comună al Uniunii, ceea ce arată necesitatea reformării instituţiilor europene, a declarat şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European, Adrian Severin.
"Încă o dată, dacă există români nemulţumiţi de această reacţie sper că cel puţin aceşti români nu vor spune că nu sunt interesaţi de reforma instituţiilor europene. Trebuie să vorbim de reforma instituţiilor europene, pentru că fără aceasta nu vom putea fi mulţumiţi cu altă ocazie. Dacă nu ne dotăm cu instrumente instituţionale mai bune sau nu le vom perfecţiona pe cele pe care le avem, mereu vom avea aceleaşi probleme. În opinia mea, ce se întâmplă acum, la fel ca şi în cazul crizei gazului din luna ianuarie, este că PE se dovedeşte încă o dată cel mai perspicace, vizionar, rapid, îndrăzneţ şi coerent şi el dă linia celorlalte instituţii europene. Parlamentul European se arată drept un loial reprezentant al cetăţenilor UE", a spus eurodeputatul social-democrat, citat de Agerpres.

Referitor la reuniunea extraordinară a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) consacrată situaţiei din R.Moldova şi la care a participat şi ministrul român de externe Cristian Diaconescu, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European a apreciat că acuzaţiile aduse României de autorităţile de la Chişinău sunt ridicole, iar "maniera în care a fost tratată România este considerată ca o problemă a Uniunii Europene". "Nu este admisibil ca un stat al Uniunii Europene sau ca cetăţenii acestui stat membru al UE să fie trataţi într-o asemenea manieră şi fără îndoială că aici UE nu are nicio ezitare să acţioneze. Sigur, nu vom declara război Moldovei, dar se va intra într-o discuţie foarte serioasă şi Uniunea va lua toate măsurile prevăzute de tratate pentru a răspunde unei asemenea provocări. Sperăm totuşi că nu vom ajunge acolo şi că misiunea pe care intenţionăm să o trimitem în Republica Moldova, atât la nivel parlamentar, cât şi la cel al instituţiilor executive ale UE să aducă lucrurile la normal", a continuat Adrian Severin.
Severin a salutat ideea organizării reuniunii extraordinare a AFET şi invitarea ministrului român de externe în Parlamentul European: "Parlamentul European practic a arătat că aici avem şi viziune politică, şi perspicacitate şi solidaritate. Am tras un semnal de alarmă către celelalte instituţii europene şi speram ca joi Conferinţa preşedinţilor (ce reuneşte liderii grupurilor politice din PE) să adopte propunerea noastră de a include analizarea situaţiei din R. Moldova pe agenda sesiunii plenare de săptămâna viitoare a PE, iar Comisia şi Consiliul UE să prezinte atunci câte o declaraţie asupra poziţiei şi intenţiilor lor".
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close