Antena 3 CNN Externe Alertă de tsunami în Hawaii. Arhipelagul american se confruntă cu prima evacuare voluntară din ultimii 16 ani

Alertă de tsunami în Hawaii. Arhipelagul american se confruntă cu prima evacuare voluntară din ultimii 16 ani

Alertă de tsunami în Hawaii. Arhipelagul american se confruntă cu prima evacuare voluntară din ultimii 16 ani
Sursa foto: evacuare
27 Feb 2010   •   21:54

Populaţia din arhipelagul american Hawaii a fost alertată, sâmbătă, la ora locală 06.00 (18.00 ora României) în legătură cu riscul unor valuri distructive, declanşându-se prima evacuare voluntară a insulelor din cauza unui tsunami din 1994, potrivit AFP. Alerta de tsunami a fost declanşată sâmbătă în arhipelagul american Hawaii, după ce un cutremur puternic s-a produs în largul coastelor chiliene.

"A fost provocat un tsunami care ar putea produce pagube de-a lungul coastelor tuturor insulelor statului Hawaii", a avertizat Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific, într-un comunicat, adăugând că trebuie luate "măsuri de urgenţă" pentru protejarea clădirilor şi vieţii oamenilor.

Potrivit estimărilor, primele valuri ar putea atinge arhipelagul la ora locală 11.19 (23.19 ora României).

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 s-a produs în largul coastelor chiliene în noaptea de vineri spre sâmbătă, generând o serie de alerte de tsunami într-o mare parte a Cercului de Foc al Pacificului, de la Polul Sud până în Japonia.

Sirenele au sunat în Hawaii la ora locală 06.00 (18.00 ora României) pentru a alerta locuitorii în legătură cu riscul unor valuri distructive, au anunţat oficialii locali.
"Dacă locuiţi într-o zonă care trebuie evacuată, trebuie să plecaţi", a insistat John Cummings, purtătorul de cuvânt al agenţiei care se ocupă de gestionarea riscurilor la Oahu. "Considerăm că acesta este un tsunami distructiv", a mai spus Cummings.

Aceasta este prima dată când Hawaii pune în aplicare o evacuare voluntară din cauza unui tsunami în ultimii 16 ani. Serviciile de urgenţă au pus la dispoziţia locuitorilor autobuze publice pentru a-şi părăsi casele. Potrivit presei locale, s-au format deja cozi de aşteptare în benzinăriile de pe autostrada Kalanianaole, din insula Oahu, care este foarte tranzitată.

Oraşul Honolulu, preferat de turişti pentru celebra sa plajă Waikiki, îşi coordona acţiunile cu hotelurile pentru a fi pregătiţi, în caz de nevoie, de o "evacuare verticală", situaţie în care toată lumea îşi găseşte refugiu începând cu etajul al doilea în sus, a declarat un oficial din cadrul municipalităţii, Kirl Caldwell. El a adăugat că poliţia va închide austrăzile începând cu ora locală 10.00 (22.00 ora României), respectiv cu o oră înainte de sosirea valurilor tsunami, pentru a evita formarea unor ambuteiaje în zonele cu risc de inundaţii.

Ministerul Transporturilor din arhipelag le-a cerut vapoarelor să se îndepărteze de port. O purtătoare de cuvânt a ministerului, Tammy Mori, le-a cerut locuitorilor să nu intre în panică.
"Vor avea la dispoziţie cinci ore pentru a evacua zona, de la declanşarea sirenelor", a subliniat ea.

Un tsunami este format dintr-o serie de valuri imense, fiecare putând dura circa 15 minute. Centrul american a precizat totuşi că înălţimea valurilor nu este previzibilă şi că primele care ajung pe coastă nu sunt neapărat cele mai mari. Acest tip de valuri provoacă inundaţii la altitudine joasă.

"Toată coasta este expusă riscului, indiferent de grad", a avertizat Centrul de alertă în caz de tsunami, cu sediul în Hawaii.
"Acest fenomen poate fi însoţit de curenţi extrem de puternici şi excepţionali în apropiere de coastă. Orice resturi luate de val îl fac mai distructiv", a detaliat centrul american.

Antena3.ro



×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close