Ambasada Rusiei: Nu am fost informaţi oficial despre cetăţeanul rus depistat cu documente clasificate

de A.M.P    |    26 Oct 2012   •   13:44
Ambasada Rusiei: Nu am fost informaţi oficial despre cetăţeanul rus depistat cu documente clasificate Foto: Mediafax
Ambasada Rusiei la Bucureşti precizează că nu a fost informată de autorităţile române despre cetăţeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA, într-un răspuns pentru agenţia Mediafax, adăugând că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român.
   
"Ambasada Rusiei nu are nicio informaţie despre un cetăţean rus reţinut de autorităţile române pe 19 octombrie. Dacă cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informaţie. Vom face o cerere autorităţilor României pentru clarificare. Vom trimite o notă verbală MAE pentru a ne oferi detalii. Fără informaţii, nu putem face niciun alt comentariu", a declarat consulul Andrei Lancikov, de la Secţia Consulară a Ambasadei.
   
De asemenea, consulul rus a precizat că, potrivit prevederilor legislaţiei internaţionale, autorităţile române au obligaţia să notifice Secţia Consulară a Ambasadei Ruse atunci când reţin un cetăţean rus.
   
Lancikov a menţionat că Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz.
   
Totodată, Anatoly Loshakok, secretarul III al Ambasadei Rusiei însărcinat cu relaţia cu presa, a spus că Ambasada nu face niciun comentariu privind acest caz, fiind de domeniul consular.
   
În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a informat vineri DIICOT printr-un comunicat de presă.
   
Suportul informativ a fost asigurat de către SRI.
   
DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul "Suvorov".
   
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală fac cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 Cod penal.
   
SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

Parteneri
x close