Antena 3 CNN Externe Amnesty International cere interzicerea prin lege a evacuărilor forţate ale romilor din Franţa

Amnesty International cere interzicerea prin lege a evacuărilor forţate ale romilor din Franţa

Amnesty International cere interzicerea prin lege a evacuărilor forţate ale romilor din Franţa
de M.T.    |    25 Sep 2013   •   15:35

Guvernul francez nu a reuşit să întrerupă cercul vicios al evacuărilor forţate ale romilor, care au atins în prezent un nivel-record, afirmă Amnesty International, într-un raport dat publicităţii miercuri, şi cere interzicerea prin lege a acestei practici, informează Mediafax.

În prima jumătate a acestui an, peste 10.000 de romi au fost evacuaţi din aşezări improvizate, se arată într-un comunicat postat pe site-ul AI.

„Franţa nu are prevederi în vederea unei protecţii eficiente împotriva evacuărilor forţate. În cele mai multe cazuri, acestea sunt efectuate într-o atmosferă ostilă, fără să fie propuse locuinţe alternative. Astfel, romii sunt condamnaţi la o viaţă de insecuritate constantă şi sunt obligaţi să rătăcească de la o tabără la alta”, susţine John Dalhuisen, directorul Programelor pentru Europa şi Asia centrală.

„Evacuările forţate trebuie să fie interzise prin lege”, a adăugat oficialul Amnesty International.

În Franţa trăiesc aproximativ 20.000 de romi, care au imigrat în cea mai mare parte din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie, apreciază AI în comunicat, adăugând că aceştia „fug de sărăcia cronică şi discriminarea la care sunt supuşi în ţările lor".

„Romii continuă să fie scoşi afară din locuinţele lor fără să fie consultaţi şi informaţi în mod adecvat. Deseori nu au altă opţiune decât să caute să se adăpostească în aşezări improvizate în altă parte", a conchis Dalhuisen.

De asemenea, el a cerut guvernului francez „să îşi respecte angajamentele internaţionale şi să implementeze măsuri de protecţie eficiente împotriva practicii evacuărilor forţate".

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a criticat vehement actuala politică a Franţei legată de romi, ca o reacţie la declaraţiile făcute marţi de ministrul afacerilor interne francez, Manuel Valls, potrivit căruia nu există „altă soluţie” decât evacuarea taberelor de romi şi conducerea acestora la graniţă.

„Dacă nu mă înşel, este iz de alegeri în Franţa. De fiecare dată când nu vrem să vorbim de lucruri importante, precum bugetul sau datoriile, redescoperim problema romilor. De câţiva ani, problema ar fi putut fi rezolvată mai bine decât este în prezent”, a afirmat Reding, într-un interviu pentru postul de radio France Info, citat de Agerpres.

„Avem reguli europene, care au fost semnate de către Franţa, norme privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni. Şi ei nu sunt romi, ci indivizi. Ei pot fi evacuaţi prin decizia unui judecător, dacă au făcut ceva care încalcă legile din statul în cauză”, a adăugat oficialul european.

De asemenea,  Viviane Reding a precizat că UE a pus la dispoziţie 50 de miliarde de euro pentru rezolvarea problemei romilor, dar că aceştia nu sunt folosiţi aşa cum ar trebui: „Banii nu ajung acolo unde ar trebui sa fie, în comune, la primari, acolo unde există problemele”.

Şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a oferit o replică la declaraţiile lui Valls, amintind faptul că Franţa s-a angajat să participe la crearea unei strategii europene privind integrarea romilor nu doar în ţările de origine, ci şi în cele de rezidenţă.

„Libera circulaţie a cetăţenilor europeni şi libertatea de a avea rezidenţa într-un alt stat UE sunt drepturi fundamentale ale cetăţenilor europeni, fie că sunt români, bulgari sau francezi. CE nu are posibilitatea de a judeca dorinţa şi capacitatea de integrare a romilor. E un drept pe care fiecare cetăţean îl are şi care trebuie respectat”, a spus Bailly.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close