Antena 3 CNN Externe Analist Princeton: Modelul UE ar putea fi urmat şi pe alte continente, dar în urma unor crize de proporţii

Analist Princeton: Modelul UE ar putea fi urmat şi pe alte continente, dar în urma unor crize de proporţii

Analist Princeton: Modelul UE ar putea fi urmat şi pe alte continente, dar în urma unor crize de proporţii
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
21 Aug 2011   •   13:13
Lumea este într-un moment delicat şi au apărut tot felul de scenarii legate de viitorul lumii. O profesoară de afaceri internaţionale de la Princeton, fostă directoare la Departamentul de Planificare a Politicilor, Anne-Marie Slaughter a realizat o proiecţie a felului în care va arăta harta politică în 2025, conform Jurnalul Naţional.

Mai exact, profesoara crede că cei mai puternici lideri ai planetei vor trebui să asculte şi de vocile statelor mai mici, cele clasificate acum ca emergente. Mai mult, Slaughter este de părere că formaţiuni de tipul Uniunii Europene se vor înmulţi şi pe alte continente.

"Fiecare dintre ele vor urma cursul integrării economice şi politice, inspirându-se după modelul UE. Acestea vor include şi alte formaţiuni sub-regionale mai mici”, a declarat Slaughter, care a adăugat că este posibilă crearea unei Uniuni Africane, a unei Uniuni a Naţiunilor din Asia de Sud Est sau chiar a unei Uniuni a Orientului Mijlociu.

În plus, analistul crede că cele mai puternice state din viitor vor fi cele care se îndreaptă către dezvoltare durabilă şi economisirea resurselor.

"Cât despre statele individuale, cele mai puternice din 2025 vor fi cele care îşi vor da seama cum să producă cât mai mult, cu cât mai puţin. Vor fi statele ale căror guverne vor alege calea sustenabilităţii, a tehnologiilor nepoluante, a refolosirii produselor şi nu doar a consumului”, a arătat Anne Marie Slaughter.

Analistul avertizează însă că aceste schimbări nu se vor petrece lin, ci numai după crize de mari proporţii, cu efecte planetare.



×
Subiecte în articol: state putere UE America China Rusia criza economie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close