Antena 3 CNN Externe Analiza probelor din Siria ar putea dura până la trei săptămâni

Analiza probelor din Siria ar putea dura până la trei săptămâni

Analiza probelor din Siria ar putea dura până la trei săptămâni
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
01 Sep 2013   •   11:15
Analiza eşantioanelor prelevate în Siria de anchetatorii ONU asupra armelor chimice ar putea dura "până la trei săptămâni", a anunţat sâmbătă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, unde au sosit sâmbătă după-amiaza inspectorii, relatează AFP, conform Mediafax.
"Acum, probele culese de echipă vor fi analizate în laborator", a anunţat OIAC într-un comunicat, adăugând "aceste proceduri pot dura până la trei săptămâni".
"Toate eforturile posibile vor fi depuse în vederea accelerării procesului", a adăugat OIAC, subliniind că anchetatorii vor preda ulterior raportul lor secretarului general al Naţiunilor Unite.
Aceştia au sosit în Olanda sâmbătă după-amiaza, la bordul unui avion venind din Liban, închiriat de Guvernul german.
Avionul a aterizat către ora locală 17.00 (18.00, ora României) pe aeroportul din Rotterdam, cel mai apropiat de Haga, unde se află sediul OIAC.
Echipa de experţi, condusă de doctor Aake Sellström şi care a fost alcătuită din nouă membri ai personalului OIAC, a sosit în Siria pe 18 august cu scopul de a ancheta în legătură cu mai multe locuri în care regimul şi rebelii se acuzau reciproc că au folosit arma chimică, dar de luni şi-a concentrat activitatea asupra locurilor unui atac masiv, la 21 august, lângă Damasc.
Potrivit Washingtonului, 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, au fost ucise în acest atac, pe care Statele Unite îl impută regimului sirian. Damascul neagă că este responsabil de acest atac şi atribuie responsabilitatea rebeliunii.
"Eşantioanele urmează să fie trimise la aproximativ şase laboratoare în întreaga lume, în ţări care sunt implicate politic", a declarat pentru AFP Michael Luhan, un purtător de cuvânt OIAC.
"Fiecare eşantion, indiferent că este vorba despre eşantioane de sol, apă sau sânge, trebuie să fie împărţit în două, iar fiecare parte va fi trimisă la alt laborator, cu scopul de a obţine rezultate fiabile", a precizat el.
OIAC, organul executiv al Convenţiei asupra armelor chimice încheiată sub egida ONU, este însărcinat să vegheze la respectarea acestei convenţii care prevede destructurarea acestui tip de armament.
 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close