Antena 3 CNN Externe Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Rusia: "Văd semne de oboseală iar războiul nu poate dura prea mult"

Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Rusia: "Văd semne de oboseală iar războiul nu poate dura prea mult"

Andrei Kortunov, directorul general al Comitetului rus pentru Afaceri Internaționale, este citat de BBC cu o declarație în care estimează că războiul din Ucraina "nu mai poate dura prea mult".

Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Rusia: "Văd semne de oboseală iar războiul nu poate dura prea mult"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    14 Apr 2022   •   12:43

Kortunov (foto), fost consilier al Comisiei parlamentului rus pentru Relații Internaționale, a vorbit la postul Radio 4 despre cum ar putea președintele Vladimir Putin să continue războiul.

"Putin are nevoie de ceva ce poate fi prezentat acasă drept victorie. Întrebarea este cât ar fi de ajuns", a spus el.

"Dacă urmăriți declarațiile (lui Putin) de acum două zile, el a afirmat că singura misiune a operațiunii din Ucraina este să protejeze oamenii din Donbas. Asta înseamnă că nu este vorba despre o schimbare de regim în Ucraina, ci mai degrabă despre securizarea câștigurilor pe care Rusia le-a obținut în estul țării", a adăugat politologul rus.

Potrivit estimării acestuia, orice escaladare necesită o anumită mobilizare, scenariu în care "riscurile politice pentru conducerea rusă vor crește".

"Oamenii din Rusia nu vor cu adevărat să meargă să se lupte cu ucrainenii. Sprijinul public ar putea scădea dacă situația escaladează sau dacă durează prea mult", crede Kortunov.

"Văd semne de oboseală. Poate e prea de vreme să spunem că opinia publică din Rusia își schimbă perspectiva asupra conflictului, dar, cu siguranță, acesta nu poate dura prea mult", a concluzionat directorul general al Comitetului rus pentru Afaceri Internaționale.

Cine este Andrei Kortunov și ce rol are instituția pe care o conduce

Comitetul rus pentru Afaceri Internaționale al Rusiei (RIAC), este un organism non-profit academic și diplomatic, înființat în 2010 la ordinul președintelui de atunci, Dmitri Medvedev.

Fondatorii RIAC sunt Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Ministerul Educației și Științei, Academia Rusă de Științe, Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia și agenția de știri rusă Interfax.

Principalul rol al RIAC este acela de a contribui la eforturile Rusiei de "soft power", un concept care presupune obținerea de rezultate prin mijloace precum lobby și influențarea opiniei publice, mai degrabă decât prin constrângere.

Andrei Kortunov a absolvit în 1979 Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova și și-a finalizat în 1982 studiile postuniversitare la Institutul pentru SUA și Canada din cadrul Academiei de Științe a URSS. 

Conform informațiilor de pe website-ul RIAC, Kortunov este doctor în istorie. A efectuat stagii de pregătire la ambasadele sovietice din Londra și Washington și la Delegația Permanentă a URSS la ONU.

Este director general al RIAC din anul 2011

Putin: "Ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie, dar nu am avut de ales"

Președintele rus a folosit termenul "tragedie" pentru a descrie rezultatul invaziei pe care a ordonat-o în țara vecină.

Este o declarație care contrastează cu spusele sale din primele zile ale războiului, când Putin îi îndemna public pe ucraineni să își răstoarne liderii "naziști și drogați" prin lovitură de stat.

Aflat în vizită la un cosmodrom în construcție în estul Rusiei și însoțit de aliatul său, președintele belarus Aleksandr Lukașenko, liderul de la Kremlin a declarat: 

"Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o tragedie, fără îndoială, dar așa cum președintele Lukașenko a spus în mod corect, ei nu ne-au dat de ales, pur și simplu nu era de ales. Întrebarea era doar în timp când va începe și atât!"

Putin a adăugat că obiectivele "operațiunii militare speciale" sunt acelea de a-i ajuta oamenii din Donbas și de a asigura securitatea Rusiei.

”Operațiunea va continua până la finalizarea sa integrală și la îndeplinirea sarcinilor care au fost stabilite”, a dat el asigurări.

×
Subiecte în articol: Andrei Kortunov razboi Ucraina RIAC oboseala
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close